De Oude IJsselstreek
(Zoog)dieren
dinsdag29dec2020

Bijzondere ontmoeting in het Idinkbos

Ik vind het heerlijk om ’s avonds een rondje te fietsen door ons mooie gebied. Dat deed ik ook op 16 juni van dit jaar. Rond 21.00 uur fietste ik over het fietspad door het Idinkbos waar ik vlakbij woon. Plotseling stak er een volwassen marterachtige over. Ik stopte abrupt om beter zicht te krijgen op het prachtige dier.

Het bijzondere was dat de marter er niet vandoor ging. Op ongeveer 100 m afstand bleef het dier als een stokstaartje stilstaan en keek mijn richting op. Heel verwonderlijk. Al snel begreep ik waarom dit was. Links van mij hoorde ik een apart geluid. Het leek op het gekrijs van een kitten. Wat bleek: een jonge marter links van mij probeerde steeds een jonge beuk in te klimmen. Door de gladde stam lukte dat niet.

IVN De Oude IJsselstreek ZoogdierenMet verwondering heb ik hiernaar gekeken. Het dier was (nog) niet schuw en ik kon het vermakelijke tafereel prachtig aanschouwen. Met mijn telefoon filmde ik het (zie filmpje). Ondertussen keek ik ook naar het ouderdier dat uiteindelijk met een grote boog in de richting van het jong rende en begon te ‘roepen’. Op veilige afstand van mij. Het jong hoorde dit en verdween uiteindelijk met de moeder (dat vermoed ik) uit het gezicht.

Enigszins opgelaten en met een blij gevoel fietste ik naar huis om opgetogen over deze bijzondere ontmoeting te praten. Navraag bij Henriette van der Loo en Jeltje Berendsen van de Zoogdierenwerkgroep - na het zien van mijn filmpje - leerde dat ik twee boommarters heb ontmoet. Heel bijzonder.   

Ber Onderwater

 

Hier nog een leuk artikel over boommarters.