De Oude IJsselstreek
Overig
zaterdag04nov2017

Bij nacht en ontij…

Verslag van de Nacht van de Nacht op 28 oktober in Sinderen: over hoe een belevingstocht bijna een 'overlevingstocht' werd...

IVN De Oude IJsselstreek Nacht van de NachtOp deze miezerige, winderige zaterdagavond verzamelden zich rond 18.00 uur een flinke delegatie IVN’ers, van regiowerkgroep Rondom Strang & Iessel, bij Anna en Aart (NatuurlijkBUITEN) om zich voor te bereiden op een hopelijk succesvolle Nacht-van-de-Nacht-activiteit. Voorafgaand kregen ze nog heerlijke huisgemaakte soep (van Aart) met een broodje geserveerd, want er stond hun nog heel wat te wachten…! Meer dan 90 mensen hadden zich vooraf aangemeld. Daar gingen er 8 van af die bij nader inzien het weer te slecht vonden. Voor de rest werd het afwachten wie er wel/niet op zou komen dagen, weer en wind trotserend…

Een ieder wist wat hem/haar te doen stond en men vertrok druppelsgewijs naar de plek waar men haar/zijn taak zou gaan vervullen. Zo waren er enkele verkeersregelaars, bevrouwers van opdrachtenposten in het Idinkbos en wandelgidsen, die allemaal vanaf 19.00 uur klaar stonden.
Startplaats van deze belevingstocht door het erg(!) donkere bos was de parkeerplaats naast het bos, aan de Toldijk. Buren van Anna en Aart hadden hun pal hiernaast gelegen kapschuur ter beschikking gesteld, zodat het gearriveerde publiek tenminste nog droog aan de tocht van 3,5 km kon beginnen. Bij het sfeervolle licht van fakkel en vuurkorf en onder het genot van een bekertje koffie/thee wachtten de deelnemers geduldig tot er weer een gids vertrok met een tiental volwassenen en kinderen, soms meer.

IVN De Oude IJsselstreek Nacht van de NachtDe gids nam zijn/haar groep even apart en vertelde wat de bedoeling was: geen licht van zaklamp of mobiel gebruiken, want je ogen hebben de tijd nodig om aan het donker te wennen. Onderweg zijn er opdrachten; door goed teamwork moeten de antwoorden onthouden worden en na afloop bij NatuurlijkBUITEN op een formulier worden ingevuld. Alleen als een groep alle vragen goed heeft krijgt deze een prijs (verrassing). Iemand uit de groep is ‘laatste’ vrouw/man en moet waarborgen dat de groep bijeen blijft; geen achterblijvers/dwalers.
Na deze instructie doken om beurten en met tussenpozen van 10 à 15 minuten zeven groepen het - door de weersomstandigheden - écht pikkedonkere bos in.

IVN De Oude IJsselstreek Nacht van de NachtBij de eerste opdrachtpost onderweg moest men de inhoud van vijf voelzakjes raden. Daar zaten makkelijke maar ook enkele lastige dingen tussen. Om daarna het goede vervolg-pad weer te vinden bleek nog niet zo eenvoudig en een enkele gids ging even de mist in, maar keerde gelukkig toch terug op het ‘rechte’ pad. Enkele opdrachtposten waren herkenbaar aan een paar flikkerende waxinelichtjes, al leken deze soms meer op dwaallichten. Je zag ze bij nadering al tussen de bomen schijnen en had de neiging om er recht op af te lopen, terwijl het pad toch echt anders liep... Zwiepende boomtakken en stronken waarschuwden dat je verkeerd zat en je terug moest naar het geëffende pad.

IVN De Oude IJsselstreek Nacht van de NachtDe tweede opdracht ging over (opgenomen) nachtgeluiden. Hier zaten enkele moeilijk herkenbare dieren tussen en soms werden deze overstemd door de live ruisende bladeren in de wind en tikkende regendruppels. Een enkele groep was zo gelukkig om de echte bosuil ook nog live te horen!
Bij nummer drie kwamen vijf geuren aan bod. Netjes in een rij liep men langs bij Ellis om aan de potjes te snuiven. Herkenbare luchtjes, maar wat was het nou precies?
Op naar post vier: hier waren vijf verschillende bomen gemerkt met een glow-in-the-dark. Aan het publiek de eer om door betasten en ruiken e.d. achter de soortnaam te komen. Sommige waren best makkelijk, maar er zaten ook instinkers bij.

De route liep nu het bos uit. We zagen silhouetten van bebouwing (boerderijen/schuren), waar een enkele buitenlamp brandde. Bij post vijf stond een paal met daarop richtingwijzers, die je rond kon draaien. Op de wijzers stonden plaatsnamen als Silvolde, Varsseveld, Dinxperlo, Bocholt (D) en ook Doetinchem. Deze opdracht ging dus over oriëntatie. De vraag was: waar ligt Doetinchem?
Door concentratie van lichtschijnsel tegen de wolken (lichtvervuiling!) kon men wel zien aan de
horizon waar waarschijnlijk de dorpen/steden in de buurt lagen. Maar ja, welke was de goede? De groep moest gezamenlijk beslissen waar de betreffende pijl naar toe moest wijzen. Bijna iedereen had het fout…!  

Nu volgde een lang recht stuk, langs een drooggevallen beek. Als je een stap teveel naar links deed kukelde je, via een steil talud, in de beek. Een stap teveel naar rechts en je zat tegen schrikdraad aan. Zaak dus om goed recht te blijven lopen en met niet meer dan twee mensen naast elkaar. Gidsen (en ook publiek) met bril waren hier in het nadeel; door de wind pal van voren en de aanhoudende striemende regen zagen zij geen hand voor ogen. Zonder bril liep beter… zo kon men in de beek nog goed de doorsteekplaats van de reeën zien.
Het begon nu echt op een survivaltocht te lijken! De ‘waaghalzen’ binnen de groep mochten voorzichtig schuin het beektalud aflopen en de droge beek oversteken. Wat een aantal ook daadwerkelijk deed. Dapper hoor!

Het eindpunt kwam in zicht; we zaten al op het terrein van NatuurlijkBUITEN, maar eerst mocht men zich nog neervlijen op een matje of een stoel. Een minuut lang in stilte het donker genieten. Al viel dat genieten niet mee als er al een plasje water op je matje lag…! Wolvengehuil van Kees (z’n mobiel) gaf aan dat de tijd om was en we naar de warme chocolademelk mochten.

IVN De Oude IJsselstreek Nacht van de NachtBuiten op het terras brandden twee vuurkorven en konden kinderen popcorn bakken. Dit werd door de wind echter geen succes. Al snel vluchtte men naar binnen waar het lekker warm en droog was en Janrein een gezellig deuntje tokkelde op zijn gitaar. Het vragenformulier werd ingevuld en slechts één groep bleek alle antwoorden IVN De Oude IJsselstreek Nacht van de Nachtgoed te hebben. Zij kregen van Anna een groot brok Tony’s chocolonely chocolade, die meteen ter plekke verorberd werd.
De verkeersleiders wezen de mensen de weg terug naar de parkeerplaats en zo keerde iedereen veilig huiswaarts. Ondanks de nachtblindheid van sommige (oudere) mensen en een enkele struikelpartij had men de tocht zonder al teveel kleerscheuren, maar wel (drijf)nat, overleefd. Chapeau voor deze echte 'die-hards'!

IVN De Oude IJsselstreek Nacht van de NachtDruppelsgewijs kwamen ook de IVN’ers (van de opdrachtposten) weer binnen. Sommigen nat en verkleumd, anderen monter en enthousiast. IVN De Oude IJsselstreek Nacht van de NachtEentje had een ‘geheim’ warmhoudertje bij zich, zo bleek… Geen wonder dat het bij die post er zo vrolijk aan toe ging!
Iedereen was best wel tevreden en goed te spreken over deze nachtactiviteit.
Uiteindelijk hebben er 77 personen (incl. 33 kinderen) meegedaan. Geen slechte score onder deze omstandigheden!
Een volgende keer doen we graag weer mee, maar dan liever met iets beter weer….

Dank aan IVN’ers Bernard, Bertie, Dimitrey, Ellis, Frank, Frans, Hans, Janrein, Johan, Kees, Kitty, René en Wil voor hun inzet!
Speciale dank ook aan Anna & Aart van NatuurlijkBUITEN en hun buren, voor de gastvrijheid en goede samenwerking.

Tekst: Jeltje Berendsen
Foto’s: Frans Witjes