De Oude IJsselstreek
Vogels
maandag17feb2020

Beginnerscursus vogels van start

Verslag Beginnerscursus 2020 georganiseerd door onze Vogelwerkgroep

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepOp 11 februari om 19.30 uur zijn alle 19 deelnemers van de cursus aanwezig in de Ruumte voor de eerste les van onze beginnerscursus. Guido Janze, die de lessen geeft, heet iedereen van harte welkom en benadrukt dat het vooral om het plezier gaat boven het leren. Daarna stelt iedereen zichzelf kort voor.
De cursus bestaat uit 3 lessen en 3 excursies: vogels van plas, bos en stad/park. Vanavond zijn de vogels van de plas het onderwerp. De les begint echter met de kenmerken waaraan we vogels herkennen. Ook de verrekijker en het gebruik ervan, vogelgidsen en handige websites komen aan de orde. Veertien vogels van de plas komen aan bod. En we oefenen in tweetallen met het beschrijven van vogels.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepDe excursie op zaterdagmorgen 15 februari is in de Rijnstrangen bij de Kleine Gelderse Waard vanuit Aerdt. Verzamelen om 09.00 uur op de parkeerplaats van voormalig café Joosten. We hebben er prima weer bij. We zijn met 15 deelnemers en 5 begeleiders. Er zijn 4 telescopen mee. Een aantal deelnemers gebruikt een verrekijker van de VWG.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepWe lopen gezamenlijk over de grasdijk richting pontje, onderdeel van het Klompenpad aldaar. We hebben op de dijk al 3 spechtensoorten te pakken: we horen de groene en zien en horen de grote en kleine bonte specht. Geen plas-vogels, maar we worden er wel blij van. Bij het pontje splitsen we op in 2 groepen. Terwijl we aan het opsplitsen zijn, ziet iemand in de verte een zeearend vliegen. Dan vinden we het nog jammer dat niet iedereen hem heeft gezien.

IVN De Oude IJsselstreek VogelwerkgroepDe eerste groep steekt over en loopt naar een goede uitkijkplek. En oh, wonder, daar zien we de zeearend in de verte in een boom zitten. We kunnen hem uitgebreid bekijken door de telescoop. We zien verder meerkoet, blauwe en grote zilverreiger, knobbelzwaan, kievit, buizerd, IVN De Oude IJsselstreek Vogelwerkgroepkuifeend, tafeleend, grauwe gans en kolgans. Eén van de cursisten ontdekt 4 wilde zwanen (nog zo’n bijzondere waarneming!). We horen ook de veldleeuwerik druk zingen. Het lijkt al echt op voorjaar.
Groep 2 ziet bij het overvaren nog een baardmannetje.

En dan gebeurt er nog iets heel bijzonders: de zeearend komt een stuk dichterbij gevlogen, staat dan in het water en neemt zijn zaterdagochtend-bad. Zo werd hij even een watervogel…. Nog kon het niet op: terwijl we teruglopen over de dijk, geeft hij nog een prachtige vliegshow ten afscheid.
Wat een bijzondere ochtend. Iedereen is super-enthousiast. Kunnen we hier ooit nog overheen bij een volgende excursie???

Tekst: Marjon van Drongelen

Foto’s: Frank Wienholts, Guido Janze, Marjon van Drongelen