De Oude IJsselstreek
Overig
Op
dinsdag19mrt201920:00

Natuur Actief

Zin in een leuke, informatieve avond over de natuur? Kom dan naar een Natuur Actief avond!

Meerdere keren in het jaar organiseert Natuur Actief op een dinsdag een leuke avond voor natuurliefhebbers. Onze activiteiten gaan het gehele jaar door en worden vooral gehouden in Hotel-Restaurant Ruimzicht te Zeddam. Op 19 maart zijn wij echter te vinden op een andere locatie en gaan wij 'uitzenden' vanaf Partycentrum De Déél in Loerbeek (zie adres onder). U bent bij Natuur Actief van harte welkom, ook als u géén lid bent van het IVN!

Wilde /solitaire bijen

Wat weten we eigenlijk van deze soorten?
Solitaire en wilde bijen vormen tezamen met de hommels en de honingbijen de superfamilie van de angeldragers [Apoidea s.l], in Nederland komen er zo’n 350 soorten voor!

Arie KosterVanavond hebben we Dr. Arie Koster, [stads]ecoloog, bioloog, imker, uitgenodigd. Hij is expert op het gebied van bij-vriendelijke inrichting van het openbaar groen en een eminent kenner van de inheemse flora en fauna [o.a. wilde bijen] en auteur van een aantal belangrijke vakboeken over ecologisch groenbeheer [in de praktijk].

Arie Koster studeerde biologie aan de Utrechtse Universiteit en deed onderzoek naar maskerbijen. Hij werkte als spoorwegbioloog bij de NS en bij de adviesgroep Vegetatiebeheer van het ministerie van LNV. Sinds 1989 werkt hij als stadsecoloog aan de Dorschkamp, instituut voor bosbouw en groenbeheer te Wageningen.

Hij is de initiatiefnemer van de online bijenhelpdesk, gebaseerd op eigen onderzoek en waarnemingen sinds 1980.

Activiteit Natuur Actief

Carin Holtslag en Margriet Storkhorst hebben ook vanavond weer een prikkelende en leerzame activiteit. Ze zetten ons aan het denken en/of puzzelen en zorgen daarmee voor een [inter]actieve afwisseling van de avond.

Permacultuur, wat is dat?

“Permacultuur is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is” aldus Wikipedia.

Permacultuur laat zich niet zo makkelijk definiëren. Marc Siepman, onze spreker van vanavond, leert ons de grondslagen van permacultuur kennen.

Marc SiepmanDe kans wordt met de dag groter dat je ergens het woord ‘permacultuur’ tegenkomt. Maar wat houdt permacultuur nou eigenlijk in? In boeken en op internet zijn heel wat verschillende definities te vinden. Misschien is permacultuur niet zo makkelijk in één zin samen te vatten, het gaat ten slotte om een hele cultuur. Een permanente cultuur.

Dat een omslag keihard nodig is, behoeft geen uitleg meer. Van extreme kou tot brandende hitte: de weerrecords vliegen ons om de oren. De biodiversiteit verdwijnt in ongekend tempo. Er komen steeds meer problemen bij, maar de oplossingen veroorzaken vaak alleen maar meer problemen. Permacultuur geeft handvatten om anders naar de problemen te kijken en echte oplossingen te vinden door te observeren en te leren van de natuur.

Marc Siepman ontwikkelde zich van IT ‘er tot rondreizende bodemdeskundige. Hij besloot om te stoppen met werken voor geld en alleen die dingen te doen waar hij energie van krijgt. Hij schrijft, vertaalt en geeft momenteel lezingen, cursussen en workshops over de bodem, systeemdenken en economie.

Foto: Lotte Stekelenburg

Raad het plaatjes

Misschien heeft u het “plaatje” al gezien op onze Facebook en/of Instagram pagina. Marga Thomassen heeft wederom een verrassend “plaatje” gepresenteerd. Enig idee wat ze deze keer heeft gefotografeerd.

Met andere woorden: wat is er op deze foto te zien? Reageren kan op onze sociale media pagina’s, of gewoon tijdens onze Natuur Actief avond van 19 maart 2019. Na de pauze geven we het juiste antwoord.

NA - Raad het plaatje maart 2019

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Natuur Actief is een werkgroep van IVN De Oude IJsselstreek met een eigen webpagina. Bent u actief op Facebook? Neem dan eens een kijkje op https://www.facebook.com/NatuurActief.

Bovendien kunt u zich inschrijven via natuuractief@ivn-doij.nl voor onze nieuwsbrief/uitnodiging. U ontvangt dan twee weken voor aanvang van  een Natuur Actief avond een uitnodiging met daarin de onderwerpen. Incidenteel kunt u een extra bericht ontvangen bij een speciale gelegenheid.

Algemene informatie

dinsdag 19 maart 2019 - 20:00 tot 22:00
Inloop vanaf 19:40 uur. Aanvang avond om 20:00 uur.
Locatie: 
Partycentrum De Dèèl
Didamseweg 13
7037 DH Beek
Nederland
Extra Informatie: 

Kosten: € 3,00 p.p. *)

*) Komt een prominente spreker de Natuur Actief-avond opluisteren? Dan bedraagt de entreeprijs € 7,50. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Contactpersoon: 
Google Maps image