De Oude IJsselstreek
Overig
Op
dinsdag21jan202019:30

Natuur Actief

Zin in een leuke, informatieve avond over de natuur? Kom dan naar een Natuur Actief avond!

Meerdere keren in het jaar organiseert Natuur Actief op een dinsdag een leuke avond voor natuurliefhebbers. Onze activiteiten gaan het gehele jaar door en werden vooral gehouden in Zeddam of Loerbeek. De locatie voor 21 januari is in Zeddam. U bent bij Natuur Actief van harte welkom, ook als u géén lid bent van het IVN!

We hebben Erik Koffeman van Faunabeheereenheid Gelderland uitgenodigd voor het volgende onderwerp:

De opmars van de wilde zwijnen

NA - Erik KoffemanNet zoals de wolven zich verspreiden, zijn ook wilde zwijnen bezig met een opmars. Rond 1900 waren ze uitgestorven en daarna op de Veluwe uitgezet door plezierjagers. Ze rukken op. Onlangs werd een groep zwijnen gesignaleerd in de buurt van Hengelo, gemeente Bronckhorst. Wilde zwijnen behoren zich te beperken tot het leefgebied de Veluwe, maar ook daar vormen ze door de grote aantallen een plaag. Ze ploegen tuinen van argeloze burgers om, brengen schade toe aan landbouwgewassen en zijn een plaag voor jonge bosaanplant. En misschien is nog het meest angstwekkend het gevaar dat wilde zwijnen veroorzaken als verkeersdeelnemer. Wij natuurliefhebbers zien graag wilde zwijnen in onze bossen, maar in welke mate is dit nog mogelijk? Kortom, hoe hou je het zwijn in de hand?

Erik Koffeman kan het u vertellen. Hij coördineert het faunabeheer in Gelderland en gaat dus ook over de populatie wilde zwijnen. Hij probeert evenwicht te brengen tussen de belangen van de dieren, de bewoners, toeristen en boeren.

Koffeman zal bij Natuur Actief  het spannende verhaal vertellen over de knorrende zoogdieren in de bossen. Hij laat u zien hoe faunabeheerders met man en macht ervoor zorgen dat het zwijnenspektakel niet uit de hand loopt.

Hoe smaakt een wild zwijn ?

We horen vanavond veel over wilde zwijnen, maar hoe smaken ze eigenlijk?
Chris de Roos, chef kok bij hotel Ruimzicht laat, ons vlees van een tam zwijn (varken) en een wild zwijn proeven. Hij vertelt er ook bij hoe hij het vlees heeft bereid en het smaakverschil. Is er wel verschil tussen varken- en wildzijnenvlees? Wat is het verschil dan wel? Kom het zelf ervaren.

Activiteit Natuur Actief

Ook vanavond hebben we weer een prikkelende en leerzame activiteit. We zetten u aan het denken en/of puzzelen en zorgen daarmee voor een interactieve afwisseling van de avond.

Anouk Ballot
van Natuurmonumenten heeft gehoor gegeven aan onze uitnodiging voor het onderwerp:

Op pad met de boswachter

Onze natuur wordt zorgvuldig gevolgd door de boswachters. Zij beschermen de vele bossen, planten, dieren en insecten die ons land rijk zijn. Samen met de boswachter gaan we “op pad” op zoek naar interessante plekjes in het gebied van Achterhoek en Liemers. Anouk Ballot van Natuurmonumenten neemt ons tijdens de Natuur Actiefavond van 21 januari mee naar een unieke stukje natuur in onze regio.

Weet jij aan de hand van deze foto naar welk gebied Anouk Ballot ons gaat meenemen? Ga naar onze Facebook en/of Instagram pagina en laat je oplossing daar achter; de eerste drie personen met het juiste antwoord krijgen tijdens de Natuur Actief avond van 21 januari een kleine attentie.

NA - Op pad met de boswachter 1Natuur Actief is een werkgroep van IVN De Oude IJsselstreek met een eigen webpagina. Bent u actief op Facebook? Neem dan eens een kijkje op https://www.facebook.com/NatuurActief.

Bovendien kunt u zich inschrijven via natuuractief@ivn-doij.nl voor onze nieuwsbrief/uitnodiging. U ontvangt dan twee weken voor aanvang van  een Natuur Actief avond een uitnodiging met daarin de onderwerpen. Incidenteel kunt u een extra bericht ontvangen bij een speciale gelegenheid.

Algemene informatie

dinsdag 21 januari 2020 - 19:30 tot 21:30
Inloop vanaf 19:15 uur. Aanvang avond om 19:30 uur.
Locatie: 
Hotel Restaurant Ruimzicht
Kilderseweg 19
7038 EH Zeddam
Nederland
Extra Informatie: 

Kosten: € 3,00 p.p. *)

*) Komt een prominente spreker de Natuur Actief-avond opluisteren? Dan bedraagt de entreeprijs € 7,50. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Contactpersoon: 
Google Maps image