De Oude IJsselstreek
Overig
Op
zaterdag27jul201913:30

10 jaar Natuur Actief - Openluchttheather Engbergen

Jubileum special!

Meerdere keren in het jaar organiseert Natuur Actief op een dinsdag een leuke avond voor natuurliefhebbers. Onze activiteiten gaan het gehele jaar door en werden vooral gehouden in Hotel-Restaurant Ruimzicht te Zeddam. In 2019 bestaat Natuur Actief 10 jaar en dat willen wij graag samen met jullie vieren met een speciaal jubileum editie! Hiervoor organiseren wij een gezellige en actieve middag met een gevarieerd programma voor elke natuurliefhebber, jong en oud. Dit doen wij vanuit het Openluchttheater in Engbergen (Gendringen/Voorst).

Insecten,
Kleurrijk, wonderlijk en bijna onaards bizar!


Jubileum 10 jaar Natuur Actief 2019

Dieren waar we ons amper mee bezig houden. Tenzij ……… we er van schrikken, waar we misschien bang voor zijn of wanneer we er last van hebben! Toch zijn insecten met bijna een miljoen beschreven soorten verreweg de grootste groep van dieren.

De viering van ons 10-jarig bestaan staat in het teken van deze groep dieren.
Wij nodigen u uit dit lustrum op zaterdag 27 juli samen met ons te vieren in Openluchttheater Engbergen.

Tijdens een interactieve middag richten we, tijdens enkele lezingen, de spotlights op de vlinders, hiervoor hebben we Constanze Mager, bioloog van Burgers Zoo uitgenodigd. Neemt Wim Gerritsen, libellenliefhebber, ons mee in de wonderbaarlijke wereld van de libellen. Maar ook de spinnen laten we niet onderbelicht. Peter van Helsdingen, gastonderzoeker van Naturalis Biodiversiteit Centrum, zal het gezegde “onbekend maakt onbemind” met zijn verhaal proberen om te buigen. Frank ter Berg laat samen met Anne Oosterbaan 10 manieren zien waarmee je de biodiversiteit in je woonomgeving kunt versterken. Marcel Hendriks neemt u mee naar De Zumpe met een presentatie met prachtige foto's van insecten

>> Lees meer over onze sprekers, een introductie.

Naast genoemde lezingen kunnen bezoekers het gebied rondom het openluchttheater ontdekken door middel van een insectenwandeling (Frans Witjes), op pad met een fotografe (Marijke de Both) of ga mee met een wandeling met uitleg over het ontstaan van het gebied Engbergen (Frank ter Berg).

Tevens staan er diverse organisaties met een stand om informatie op allerlei gebied rondom insecten met u te delen. Kunt u even lekker snuffelen in de 2e hands boekenstand van IVN. Of bent u nog op zoek naar een vogelhuisje, of misschien een bijenhotel. Deze zijn te koop. Dus, vergeet uw portemonnee niet!

Wie het kleine niet eert …... Ook aan onze jonge gasten hebben we gedacht.
Onder begeleiding kan er worden gezocht naar kleine waterdiertjes. Staan enthousiaste vrijwilligers klaar om met ze te knutselen. Kan er, als de bijen goed gehumeurd zijn, een bezoek worden gebracht aan de nabij gelegen bijenstal.

Een middag bomvol activiteiten voor jong en oud! Die u geheel naar eigen wens kunt invullen. Diverse activiteiten wisselen elkaar af of vullen elkaar aan.

En alsof dat nog niet genoeg is, hebben we deze middag ook nog een primeur: een sneak preview van een boek van/door twee Natuur Actief teamleden. En organiseren wij onze eigen Natuur Actief Insecten Pubquiz.

Wees welkom en laat u verrassen!

-------------------------------------------------------------------------
>> Download hier de flyer als PDF.
>> Bekijk hier de e-mail uitnodiging.
>> Download hier het tijdsschema als PDF.

-------------------------------------------------------------------------

Het jubileum programma van minuut tot minuut

Wij hebben voor u een gevarieerd programma neergezet. Er is volop de keus om te kiezen tussen interesante lezingen en excursies. Voor de kinderen kan gezocht worden naar waterdiertjes en of lekker worden geknutseld. Laat u informeren bij een van de informatiestands. De tijden:

Lezingen:
NA programma 1Excursies:
NA programma 2Natuur Actief Pubquiz:
NA programma 3Wilt u liever een blokjesschema downloaden met het volledige programma voor 27 juli? Dat kan hier als PDF!

-------------------------------------------------------------------------

Activiteiten voor kinderen

Zoals geschreven organiseren wij diverse leuke activiteiten voor kinderen. Een bezoekje aan kleine waterdiertjes waar ze lekker kunnen scheppen en ontdekken wat er in het water leeft van een poel.

En kan er worden geknutseld. Een aantal enthousiaste vrijwilligers gaat die middag samen met de kinderen aan de slag met het maken van een vlindermasker, fantadiekever, mieren, torren, noem maar op! Ook kunnen insecten tattoos worden geplakt op een schijf van hout of steen. Verder zijn er kleurplaaten en is er een insectenpuzzel! Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de materialen.

Ook zijn er leuke nestkastjes die kinderen ter plaatse in elkaar mogen timmeren. Wilt u niet timmeren aan een nestkastje? Ze zijn ook compleet verkrijgbaar in alle soorten en maten.

-------------------------------------------------------------------------

Raad het Plaatje

Het raadplaatje van onze jubileummiddag is anders dan anders. Tot aan de jubileumviering staat er wekelijks een deel van het plaatje op Facebook en Instagram. Wie o wie, lost deze puzzel het snelst op? Succes met puzzelen! Hebt u het raadplaatje online toch nog gemist? Dan bieden wij deze ook nog aan op uw wandeling van de parkeerplaats naar het openluchttheater!

NA lustrum 2-----------------------------------------------------------------------------------

Natuur Actief is een werkgroep van IVN De Oude IJsselstreek met een eigen webpagina. Bent u actief op Facebook? Neem dan eens een kijkje op https://www.facebook.com/NatuurActief.
Bovendien kunt u zich inschrijven via natuuractief@ivn-doij.nl voor onze nieuwsbrief/uitnodiging. U ontvangt dan twee weken voor aanvang van  een Natuur Actief avond een uitnodiging met daarin de onderwerpen. Incidenteel kunt u een extra bericht ontvangen bij een speciale gelegenheid.

Route Engbergen2

Algemene informatie

Route Engbergen
zaterdag 27 juli 2019 - 13:30 tot 17:00
Tijdstip: 13:30 tot 17:00 uur, Vrije inloop en keur aan diverse activiteiten. Entree: De toegang is gratis, alsook het merendeel van de activiteiten. Voor enkele activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd, evenals voor koffie/thee en fris. Hierbij serveren we uitzonderlijke hapjes, om mee weg te lopen. Er kan niet worden gepind.
Locatie: 
Openluchttheater Engbergen
Bosweg 5
7083 AB Voorst
Nederland
Extra Informatie: 

Parkeren bezoekers:
Op de grote parkeerplaats naast Restaurant Engbergen aan de Engbergseweg is voldoende parkeergelegenheid. Deze parkeerplaats ligt op circa 200 meter loopafstand van het openluchttheater, te bereiken via een mooi zandpad door de bosstrook. Voor mensen slecht ter been zijn enkele plaatsen aan de Bosweg 5 beschikbaar. Zie afbeelding hierboven voor meer detail.

Contactpersoon: 
Google Maps image