Herfstwandeling bij Bronlaak en Groote Slink

IVN en KBO nodigen u uit voor een prachtige herfstwandeling in een van de mooiste landschapsparken in onze regio: De Groote Slink. Het is een ruim 110 jaar oud bosgebied dat ontstaan is na ontginning van een woestenij dat onderdeel uitmaakte van de Peel. Het is vrij toegankelijk, deels eigendom van het Brabants Landschap en deels van stichting De Seizoenen.

In het begin van de vorige eeuw kochten twee Twentse bankiers, Jan Berent en Adam Roelvink, voor een prikje ca. 1000 ha. woeste grond en gaven aan de Nederlandse Heide Maatschappij opdracht om het gebied te ontginnen. Zo ontstonden een schitterend landschapspark in Engelse stijl: De Groote Slink, en een modern landgoed met rechthoekige akkers en strakke lanen, waarop meerdere agrarische bedrijven werden gevestigd: De Bunthorst. De meeste boerderijen liggen in het toen ook gestichte ontginningsdorp De Rips. Adam bouwde een groot landhuis, De Groote Slink, en nam de bekende landschapsarchitect Leonard Springer in de hand om een landschap in Engelse stijl aan te leggen. Jan Berent bouwde een woning op de Bunthorst wat later door brand is verwoest. Alleen het toegangshek staat er nog, vlak bij de opslagplaats van Brabant Landschap.

Het gebied is vrij toegankelijk en het is jaarrond volop genieten in dit natuurgebied. Nu de herfst in aantocht is, is er grote variatie in herfstkleuren, boomvruchten, paddenstoelen, gallen, mossen, herfstplanten, etc.

Wederom een interessante wandeling van ca 2 uur met na afloop koffie/thee aangeboden door KBO Boxmeer. Aanmelden (verplicht) tot uiterlijk woensdag 4 okt. Wij hopen u te begroeten op donderdag 5 oktober a.s. om 13.30u op de parkeerplaats van Bronlaak aan de Gemertseweg in Oploo. Inlichtingen en aanmelden bij Piet Schoenmakers, tel. 0485-520876 of pjhschoenmakers@xs4all.nl.

Waar
Bronlaak
Gemertseweg 36
5841 CE Oploo
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Piet Schoenmakers

De Maasvallei Excursiewerkgroep

Ontdek meer over

Deel deze pagina