De Maasvallei
Landschap
Op
zondag21jan201813:30

Winterwandelen in de Boschhuizerbergen en Op den Buus

Lekker doorstappen

De Boschhuizerbergen zijn na de laatste ijstijd ontstaan als onderdeel van een groot heide en stuifzandgebied in Noord-Limburg en Oost-Brabant. Het is ruim 190 ha groot en voor een groot deel eigendom van Limburgs Landschap. Het bestaat voornamelijk uit naaldbossen. Deze werden aangeplant om het stuiven van het zand tegen te gaan. De laatste tijd heeft men hierin grote en kleine kapvlaktes gemaakt om het bos te verjongen en inheemse soorten weer een kans te geven.

Het gebied heeft een fraaie kern van jeneverbesstruweel. Door grove den en andere bomen rond de jeneverbes te kappen probeert men verjonging van de jeneverbes te bewerkstelligen. Een vrij groot stuifzandgebied is ook onderdeel van de Boschhuizerbergen. Weinig planten kunnen de grote temperatuurverschillen, de droogte en het stuivende zand overleven. Toch zijn er planten en dieren die dit milieu prefereren.

Ten noordoosten van de Boschhuizerbergen ligt Op den Buus, een laag gelegen zone van broekbos, lage vennen en weilanden. Het ligt in een voormalige oude maasbedding. De weilanden werden tot 1996 voor landbouwdoeleinden gebruikt. Men heeft de verrijkte grond af gegraven. Daar is nu drassig grasland ontstaan waar weer bijzondere planten groeien zoals het moerashertshooi en het moerasviooltje.

Tijdens de wandeling zullen we een paar keer stil staan om wat meer over het gebied te vertellen. Na de wandeling kan er onder het genot van een kop koffie/thee nog nagepraat worden.

Deze doorstapwandeling start om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats tegenover de afslag naar Smakt aan de weg van Maashees naar Venray. Ze duurt ongeveer 2 uur en is 6 km. lang. We lopen over geaccidenteerd terrein. Hier en daar kan het drassig zijn. Verdere info bij: Dorette van Loon, tel. 0478-636463 of Ben Verheijen, tel. 0478-642577.

Algemene informatie

zondag 21 januari 2018 - 13:30
Locatie: 
Nederland
Google Maps image