De Maasvallei
Landschap
Op
zondag15mei202210:00

Wandelen over het Broeksteenpad

Voorjaar in Rijkevoort

Rijkevoort is ontstaan op een zandrug op de T-kruising tussen Wanroij en Beugen (heden ten dage de route Papenvoortsedijk, Kapelstraat en Rijkevoortsedijk) en de weg naar Haps ( de huidige Laageindsedijk). Rond 1550 werd hier een kapel, gewijd aan de heilige Sint Rochus, in gebruik genomen. Voor deze kapel ontstond een driehoekig plein, het huidige Mr. van den Bergplein met een verbreding aan de oostzijde van de Kapelstraat. 

Van oorsprong is Rijkevoort een laaggelegen (moerassig) agrarische ontginningsnederzetting. Gelegen tussen de hoger gelegen Peel en de lager gelegen Maas. Op deze schrale en soms natte zandgronden was het maar een armmoedig bestaan. Vooral ook door de zeer harde ijzerhoudende korst onder de grond: ijzeroer of broeksteen genaamd. Tot in de negentiende eeuw werd het ijzeroer ook geëxporteerd naar gieterijen in Tegelen en ook Duitsland. We vinden ook nu nog vele restanten terug op onze wandelroute.

De afwatering van het gebied is vooral verbeterd door de aanleg van de Lage Raam, Hoge Raam en Sint Anthonisloop. Door dit alles is in de loop der tijd een eigen vegetatie ontstaan en dat heeft de Dorpsraad Rijkevoort ertoe gebracht een tweetal struinpaden door het gebied te ontwikkelen. We gaan er 1 volgen vooral in het voorjaar zeer de moeite waard.

De twee uur durende wandeling, ± 6 km lang, is gratis. Voor koffie/thee wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. De paden zijn onverhard, dus draag goede wandelschoenen. Deze wandeling is niet geschikt voor rolstoelers. Honden zijn niet toegestaan.

Aanmelden is verplicht, via de mail phm.dewit@home.nl en dat kan tot zaterdag 14 mei 12.00 uur. Na aanmelding krijgt u een bevestiging van uw aanmelding, of bericht dat deelname niet mogelijk is omdat het maximale aantal deelnemers is bereikt. 

Algemene informatie

zondag 15 mei 2022 - 10:00
Locatie: 
De Kikker
Kapelstraat 20
5447 AB Rijkevoort
Nederland
Google Maps image