De Maasvallei
Landschap
Op
zondag14jul201910:00

Wandelen over de Oeffelter Meent

Je zomerse ochtendwandeling door een oud cultuurlandschap!

Deze struinwandeling gaat door een gedeelte van  het Maasheggengebied, nl. De Oeffelter Meent en Meerkampen.  Al vanaf de dijk hebben we een prachtig uitzicht van kleine percelen omzoomd door het ‘natuurlijk prikkeldraad’ van de Maasheggen. 

De Maasheggen bestaan uit o.a. meidoorn, sleedoorn, kardinaalsmuts.  Al in de Middeleeuwen werd door de boeren de doornstruiken gevlochten en daarmee werden de percelen van elkaar gescheiden en bleef het vee binnen de perken. Prikkeldraad bestond nog niet. Het Maasheggengebied is een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland.  Unesco heeft het Maasheggengebied aangewezen als biosfeergebied! Eerst wandelen we een stukje door de Oeffelter Meent, een licht glooiend rivierduincomplex. De Oeffelter Meent dankt zijn naam aan de destijds gemeenschappelijke graslanden op de droge rivierduinen van zand en grind. De begroeiing word kort gehouden door trekpaarden en Schotse Hooglanders. Op de kale plekken ontkiemen zaden van bijzondere planten o.a. klein tasjeskruid, kruisdistel.

We lopen door kleine weilandjes  met bloeiende planten. De weitjes zijn omzoomd met de Maasheggen. De heggen zijn een paradijs voor de vele vogels. De vogels kunnen er hun voedsel, nestgelegenheid en beschutting vinden. Broedvogels zijn o.a. grasmus, braamsluiper, gekraagde roodstaart.

We passeren de Oeffeltse Raam, deze is in 1995 van een rechte loop omgevormd naar een slingerende beek die uitmondt in de Maas. De waterkwaliteit is verbetert en plant en dier varen er wel bij! Ook lopen we een stukje langs de Maas. De Maas krijgt hier weer de ruimte, hij is ontdaan van kribben en stortstenen en we zien de afgekalfde walkanten.

Wandel mee in dit prachtige natuurgebied! We starten om 10.00 uur vanaf de P. plaats bij tennisveld De Rijtjes in Oeffelt. De wandeling is gratis, met evt. een vrijwillige bijdrage voor koffie/thee. Tip: trek waterdichte schoenen aan. Verdere info bij Carla Hendriks, tel. 06-49975736 of Nell v.d. Velden, tel. 06-20618154.

Algemene informatie

zondag 14 juli 2019 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
Oeffelt
Nederland
Google Maps image