De Maasvallei
Landschap
Op
woensdag07aug201913:30

Wandelen door Ezelshemel en langs Dokterskuul en Watermolen

vanaf de Buitenboel bij Holthees

Vanaf De Buitenboel in Holthees gaan we een wandeling van ongeveer 7 km maken. We starten om 13.30 uur met koffie/thee en rond 14.00 uur gaan we aan de wandel! De excursie wordt afgesloten met een kop soep.

De wandeling voert door het stroomgebied van de Molenbeek en langs de Maas. De Maas en de beek hebben een belangrijke rol gespeeld in de vorming van het landschap rondom  Holthees en Vierlingsbeek.  In het landschap is dat nog te zien.

Bij de Maas zien we nog restanten van Kasteel t'Oirtje.  Vierlingsbeek heeft drie kastelen gehad. t'Oirtje verdween al  voor 1700.

Via de Staayweg en de Dokterskuul  lopen we naar de Watermolen.  De eerste gegevens van de Watermolen dateren al van rond  1466. In de loop der jaren heeft de molen diverse veranderingen ondergaan. In de Tweede Wereldoorlog is de molen verwoest. Alleen het waterrad bleef gespaard. Rond 1970 heeft men de molen gerestaureerd  en functioneert nog steeds. Sinds 2009 is de molen gekoppeld aan een generator en wekt voor  vijf tot tien huishoudens stroom op. Momenteel is de molen in restauratie.

We volgen een stuk van de Molenbeek. De beek is een snelstromende laaglandbeek afkomstig uit de Peel; onlangs gereconstrueerd en opnieuw ingericht.

We komen in de Ezelshemel, een beekbegeleidend loofbos. Volgens de legende werden er in de Ezelshemel de ezels van Kasteel Makken begraven! De geschiedenis van Kasteel Makken dateert van rond 1500. Voorheen was het een grote boerderij te midden van bos en landbouwgrond. Het Kasteel kende diverse bewoners. In 1846 werd het  gedeeltelijk gesloopt en in de oorlog verder verwoest. Nu rest alleen nog een bouwvallige wagenschuur waar nog  spekstenen te zien zijn.

Het startpunt 'De Buitenboel' ligt aan de Sleijbergweg  nr. 1 in Holthees. De kosten bedragen € 6,50, te voldoen voor aanvang van de excursie. Aanmelden is niet nodig. Verdere inlichtingen bij Dorette van Loon, tel. 0478-636463.

Algemene informatie

woensdag 7 augustus 2019 - 13:30 tot 16:30
Locatie: 
De Buitenboel
Sleijbergweg 1
5824 AL Holthees
Nederland
Google Maps image