De Maasvallei
Landschap
Op
zondag02jun201909:30

Wandelen door de Ezelshemel

vanaf de Buitenboel bij Holthees

De Buitenboel in Holthees is een vakantieverblijf met bed and breakfast, huisjes en mini camping aan de Sleijbergweg 1 in Holthees. We beginnen om 9.30 uur met koffie/thee en vanaf 10.00 uur starten we een wandeling van  +/-  7 km. De excursie wordt afgesloten met een kop soep.

De wandeling voert door het stroomgebied van de Molenbeek en langs de Maas. De Maas en de beek hebben een belangrijke rol gespeeld in de vorming van het landschap rondom  Holthees en Vierlingsbeek.  In het landschap is dat nog te zien. Bij de Maas zien we nog restanten van Kasteel t'Oirtje.  Vierlingsbeek heeft drie kastelen gehad. t'Oirtje verdween al  voor 1700.

Via de Staayweg en de Dokterskuul lopen we naar de Watermolen. De eerste gegevens van de Watermolen dateren al van rond 1466. In de loop der jaren heeft de molen diverse veranderingen ondergaan. In de Tweede Wereldoorlog is de molen verwoest. Alleen het waterrad bleef gespaard. Rond 1970 heeft men de molen gerestaureerd en functioneert nog steeds. Sinds 2009 is de molen gekoppeld aan een generator en wekt voor vijf tot tien huishoudens stroom op.

We volgen een stuk van de Molenbeek. De beek is een snelstromende laaglandbeek afkomstig uit de Peel; onlangs gereconstrueerd en opnieuw ingericht. 

We komen in de Ezelshemel, een beekbegeleidend loofbos. Volgens de legende werden er in de Ezelshemel de ezels van Kasteel Makken begraven! De geschiedenis van Kasteel Makken dateert van rond 1500. Voorheen was het een grote boerderij te midden van bos en landbouwgrond. Het Kasteel kende diverse bewoners. In 1846 werd het  gedeeltelijk gesloopt en in de oorlog verder verwoest. Nu rest alleen nog een bouwvallige wagenschuur waar nog  spekstenen te zien zijn.

Koffie/thee om 9.30  uur bij De Buitenboel Sleijbergweg 1 in Holthees, soep na afloop. Kosten: 6,50 euro (te voldoen voor aanvang van de excursie). Aanmelden is niet nodig. Meer informatie bij: Dorette van Loon, tel. 0478-636463 of Angeline Aben, tel. 0485-383207.

Algemene informatie

zondag 2 juni 2019 - 09:30
Locatie: 
De Buitenboel
Sleijbergweg 1
5824 AL Holthees
Nederland
Google Maps image