
De Groote Slink: een uniek landgoed
Vanaf 1903 kochten de gebroeders Adam en Jan-Berent Roelvink, directeuren van de Twentsche Bank in Amsterdam, in fasen 1050 hectare heidegrond van de gemeenten Oploo, Bakel en Gemert. Het was grondgebied van deze gemeentes die de grond graag verkochten omdat ze krap bij kas zaten. De Roelvinken vonden het een koopje (25/30 gulden per ha.) en de gemeenten konden hun begroting weer rond krijgen. Het ging om geheel verlaten, droge en natte heide, eenzaam in de grote Peel vlakte, ver van bestaande buurtschappen en woningen, spaarzaam doorsneden door zandwegen.
Na deze verkoop werd van 1910 tot 1917 landgoed de Groote Slink aangelegd in opdracht van Adam Roelvink door landschapsarchitect Leonard Springer. Deze legde het landgoed aan in Engelse landschapsstijl. De architect maakte gebruik van de natuurlijke glooiingen om dit nieuwe landschap vorm te geven.
Er werd een villa gebouwd die ooit Groote Slink heette maar tegenwoordig Bronlaak wordt genoemd. Vanuit deze villa lopen twee zichtassen in de vorm van kaarsrechte lanen. De één heet de Long Walk en de ander de Düsseldorfer Allee. De laatste is een kopie van de Königsallee in Düsseldorf, toen een statige laan, nu een drukke winkelstraat. Zowel de lengte van de laan als de afstanden tussen de bomen zijn gelijk aan die van het Duitse voorbeeld.
Ook wandelen we langs de Slinkvijver, de theekoepel, de justitieplaats en nog langs een stukje heide zoals deze er in die tijd uitzag. Al met al een fantastische wandeling in een bijzonder gebied.
We starten om 13.30 uur op de parkeerplaats bij Bronlaak (IVN-vlag). De wandeling is gratis, met evt. een vrijwillige bijdrage voor koffie/thee. Verdere inlichtingen bij Peter de Wit, tel. 06-15464719.