De Maasvallei
Landschap
Op
zondag18sep202210:00

Wandelarrangement bij Sint Anthonis

Wandelen in de Staatsbossen vanaf De Heksenboom

De naam van het restaurant `De Heksenboom` wijst op een grove den die een eindje verderop staat. Al in 1870 stond deze grove den op een zandvlakte, ontstaan door overbegrazing door schapen. de meeste andere bomen overleefden de zandverstuiving niet. Deze grove den, later de Heksenboom genoemd, weerstond wel een zandlaag van drie meter hoog. Door de grillige vorm van de boom ontstond het bijgeloof dat er een heks onder gestorven was! Als de herders tegen de avond vanuit De Peel en de heide naar Sint Anthonis terugliepen, leek het of de ondergestoven heks met haar armen boven het zand uitzwaaide.

Inmiddels zijn grote delen van deze grove den aan het verdorren en afsterven. Er staan nu diverse andere bomen omheen. In het bos zien we nog meer van deze prachtige oude ondergestoven vliegdennen en eikenbomen.

We wandelen door een heel afwisselend natuurgebied: bos en zandverstuiving, met een weids uitzicht over de heide met jeneverbesstruiken. Misschien zien we de Kempische Heideschapen en de Schotse Hooglanders grazen. Ze helpen mee om het landschap open te houden.

De wandeling begint om 10.00 uur bij restaurant De Heksenboom, Bosweg 40 te Sint Anthonis, met een kop koffie of thee. We eindigen rond 12.30 uur met een lekkere kop soep. De wandeling gaat veel over zandpaden, en is daardoor niet geschikt voor mensen in een rolstoel. Honden zijn niet toegestaan.  De kosten bedragen € 7.25. Deze dienen voor de wandeling aan De Heksenboom te worden betaald. Aanmelden is verplicht en uitsluitend via de mail bij carlahendriks1@gmail.com. Na de aanmelding krijgt u een bevestiging of bericht dat deelname niet meer mogelijk is omdat het maximale aantal deelnemers is bereikt. Aanmelden kan tot 17 september 12.00 uur.

Algemene informatie

zondag 18 september 2022 - 10:00
Locatie: 
De Heksenboom
Bosweg 40
5845 EB Sint Anthonis
Nederland
Google Maps image