De Maasvallei
Landschap
Vanaf
woensdag31mrt202113:30

Vrij wandelen over de Oeffeltse Meent

Als excursie afgelast, maar je kunt 'm natuurlijk ook zelf doen!

De Oeffeltse Meent maakt onderdeel uit van het mooie Maasheggengebied dat loopt van Maashees tot Cuijk. De Meent is een gebied dat deels eigendom is van gemeente en SBB (Staatsbosbeheer).

Het overgrote deel bestaat uit weilanden, die deels worden begraasd door Belgische trekpaarden en Schotse hooglanders. Andere delen worden begraasd door koeien, van boeren die de weilanden begin zomer eerst hooien om de broedvogels niet te laten verstoren door het vee.

Tussen de weilanden staan de heggen, deels als grote struiken, of gevlochten en langs paden en wegen geknipt. De heggen bestaan hoofdzakelijk uit meidoorn, sleedoorn, wegedoorn, hondsroos, heggenroos, bosrank, rode kornoelje, wilde kardinaalsmuts, Spaanse aak, gladde iep en gewone vlier.

Er zijn ook bomen te vinden tussen de heggen zoals: zomereik, es, schietwilg, bindwilg en (zeldzaam) de kraakwilg. Tussen die heggen zitten ook allerhande vogelsoorten, dit naar gelang de tijd van het jaar. Veel zoogdieren als das, wezel en vele muizensoorten hebben hier hun leefgebied. Maar je kunt hier ook heel veel verschillende planten vinden.

Als je nieuwsgierig bent geworden, ga dan ook eens een wandeling maken door de Oeffeltse Meent of in de aansluitende Maasheggen (de op 29 november gegidste wandeling in dit gebied is afgelast). Heel veel wandelplezier.

Piet Schoenmakers en Ben Verheijen

Algemene informatie

donderdag 1 oktober 2020 - 22:37