De Maasvallei
Landschap
Vanaf
woensdag31mrt202113:30

Vrij wandelen bij Bronlaak en de Groote Slink

Als excursie afgelast, maar je kunt 'm natuurlijk ook zelf doen!

Nu we ivm de coronapandemie geen gezamelijke IVN-wandelingen kunnen maken nodigen wij U uit om toch zelfstandig te gaan wandelen in een van de mooiste landschapsparken in onze regio: De Groote Slink. Het is een ruim 110 jaar oud bosgebied dat ontstaan is na ontginning van een woesternij dat onderdeel uitmaakte van de Peel. Het is vrij toegankelijk; grotendeels eigendom van het Brabants Landschap en het gedeelte Bronlaak is momenteel eigendom van de stichting De Seizoenen.

In het begin van de vorige eeuw kochten 2 Twentse bankiers, Jan Berent en Adam Roelvink, voor een prikje ca. 1000 ha. Woeste grond en gaven aan de Ned. Heide Mij opdracht om het gebied te ontginnen. Zo ontstonden een schitterend landschapspark in engelse stijl: De Groote Slink, en een modern landgoed met rechthoekige akkers en strakke lanen, waarop meerdere agrarische bedrijven werden gevestigd: De Bunthorst. De meeste boerderijen liggen in het toen ook gestichtte : De Rips. (Rijdend van Oploo naar  De Rips ziet U deze bedrijven rechts en links van de weg liggen). Adam bouwde een groot landhuis: De Groote Slink en nam de bekande landschapsarchitect Leonard Springer in de hand om een landschap in Engelse stijl aan te leggen. Jan Berent bouwde een woning op de Bunthorst; is later door brand verwoest, Alleen het toegangshek staat er nog vlak bij de opslagplaats van Brabant Landschap.

Het gebied is vrij toegankelijk en het is het jaarrond volop genieten in dit natuurgebied. Nu de herfst in aantocht is het genieten van de herfstkleuren, boomvruchten, paddestoelen, gallen, mossen, herfstplanten, etc. etc, U kunt vrij parkeren op de parkeerplaats van Bronlaak aan de Gemertseweg in Oploo.

Piet Schoenmakers

Algemene informatie

donderdag 1 oktober 2020 - 22:50