De Maasvallei
Vleermuizen
Op
vrijdag26aug202220:00

Vleermuizen spotten!

De Nacht van de Vleermuis op 26 augustus

De nacht van 26 augustus is de Nacht van de vleermuizen. We gaan die vrijdagavond vleermuizen spotten onder leiding van Sjef Demaret en Martien Bongers van de vleermuizenwerkgroep van het IVN. We zijn dan met z'n allen welkom bij Bronlaak in Oploo. Om 20.00 uur worden we verwacht aan de Gemertseweg 36 op de parkeerplaats voor wat uitleg over het leven van vleermuizen en daarna gaan we de vleermuizen spotten.

Veel mensen zijn bang voor vleermuizen, maar door wat te vertellen over vleermuizen en hoe en waar ze leven, hopen we te voorkomen dat vleermuizen onnodig verjaagd worden! Wat zou je zo al kunnen vertellen over de grootste zoogdierenfamilie ter wereld?! Ze vliegen als vogels, ze hebben klauwen aan hun vleugels, vinden hun prooi en hun weg door middel van echolocatie en slapen op hun kop! Omdat ze 's nachts leven en zwart zijn, hebben we maar zelden door dat ze om ons heen vliegen!
De bij ons in Nederland meest voorkomende vleermuizensoorten zoals dwergvleermuis en de iets grotere laatvlieger zijn altijd wel te vinden, andere soorten zijn wat zeldzamer. Iedere soort heeft zijn eigen leefgebied, bijvoorbeeld in tuinen en bossen, langs lanen, of boven meren en kanalen.

Opsporen van deze zoogdieren doen we met een batdetector, een apparaatje waarmee je hun zendfrequentie kunt horen. Iedere soort heeft zijn eigen geluid. Tijdens de wandeling gaan we op zoek naar de vleermuissoorten die op het terrein voorkomen.

Deelname is gratis. N.B. Bij slecht weer vliegen vleermuizen niet of veel korter. De kans om onder die omstandigheden een vleermuis te zien of te horen, wordt dan heel erg klein, dus bij regen en onweer gaat het niet door. Bij twijfel kunt u Martien Bongers bellen: 0485-576558, of 06-23827733. 

Algemene informatie

vrijdag 26 augustus 2022 - 20:00
Locatie: 
Bronlaak
Gemertseweg 36
5481 CE Oploo
Nederland
Google Maps image