De Maasvallei
Landschap
Op
zondag20mrt202213:30

Publiekswandeling door Ezelshemel en Makken

Voorjaarswandeling in Vierlingsbeek

Deze zondag begint onze wandeling bij de watermolen aan de zuidkant van Vierlingsbeek. De eerste gegevens van de watermolen dateren al van 1466. In de loop der jaren heeft de watermolen diverse veranderingen ondergaan. En in de Tweede Wereldoorlog werd de molen zelfs verwoest. Het waterrad bleef echter gespaard en functioneert nog steeds. Nog niet zo lang geleden hebben er herstelwerkzaamheden plaats gevonden.

Het waterrad wordt aangedreven door het water van de Molenbeek. De Molenbeek is een snelstromende laagland beek in een vroegere Maasmeander en afkomstig uit de Peel. Bij de watermolen is in 2012 een vistrap aangelegd.

We volgen de beek stroomopwaarts en komen in de Ezelshemel. Het is een beekbegeleidend loofbos waar voorjaarbloeiers zoals speenkruid en anemoontjes te vinden zijn. De Ezelshemel dankt zijn naam aan het feit dat er de ezels van kasteel Makken en omgeving begraven werden! Kasteel Makken dateert van rond 1500. In de Tweede Wereldoorlog werd het verwoest en nu resteert er alleen nog een oude schuur en een restant van de oude slotgracht.

Door de gevarieerde biotoop zul je in de Ezelshemel ook verschillende vogelsoorten aantreffen. Via een weg door het veld, waar nog restanten van het stroomgebied van de Maas te zien zijn, lopen we terug naar de watermolen.

We starten om 13:30u bij de watermolen aan de Grotestraat in Vierlingsbeek. De route is ongeveer 5 km lang. Na afloop van de wandeling is er koffie/thee waarvoor een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd. Voor inlichtingen en aanmelden (verplicht) kun je terecht bij: Angeline Aben, tel. 0485-383207 en Dorette van Loon, tel. 0478-636463.

Algemene informatie

zondag 20 maart 2022 - 13:30
Locatie: 
Watermolen Vierlingsbeek
Grote Straat 121
5821 AD Vierlingsbeek
Nederland
Google Maps image