De Maasvallei
Paddenstoelen
Op
zondag03nov201913:30

Paddenstoelen zoeken op de Hondsbergen

Kom genieten van de herfst-juweeltjes

De hitte en droogte van de afgelopen zomers heeft ongetwijfeld grote invloed op de groei van paddenstoelen. Hopenlijk valt er in het najaar toch nog voldoende regen om de groeikansen te vergroten. Daarom plannen we onze wandeling dit jaar iets later, op 3 november.

Paddenstoelen zijn de opruimers uit de natuur. Als ze er niet zouden zijn, dan zou de berg afval niet te overzien zijn. Ze breken het afval af tot humus, dat dan weer door de planten kan worden opgenomen. Normaal zien we deze 'planten' (zwam) niet. De zwam bestaat grotendeels uit een netwerk van langgerekte celdraden (hyfen) in de grond,  in dood of levend hout, in afgestorven plantenresten, in mest enz. De paddenstoel is het zichtbare deel van de zwam, en die qua  uiterlijke vorm sterk afwijkend is van de zwam. De paddenstoel kent diverse vormen en wordt uitsluitend met het oog op de voortplanting gevormd. Nederland kent ca. 6000 verschillende soorten. Een onmogelijke opgave om ze allemaal te kennen. Dat hoeft ook niet; je kunt er voldoende van genieten als je ze bekijkt op vorm, kleur en vindplaats. Het zijn werkelijk juweeltjes.

De laatste tijd wordt meer aandacht gegeven in de media om ze te plukken voor consumptie.  Wij willen U dat ten stelligste ontraden om diverse redenen. De gidsen van IVN De Maasvallei kunnen U daar alles over vertellen op de paddenstoelenwandeling op zondag 3 november bij De Hondsbergen in Overloon/Westerbeek.  Start om 13.30 uur bij de motorcrossbaan aan de Oploseweg.

Heeft het Uw belangstelling?  Kom dan genieten van de herfst-juweeltjes!!

Algemene informatie

zondag 3 november 2019 - 13:30 tot 15:30
Locatie: 
De Hondsbergen
Oploseweg
5825 HM Overloon
Nederland
Google Maps image