De Maasvallei
Insecten
Op
vrijdag19jun202021:00

Nachtvlinders saai? Echt niet!

De Nationale NachtvlinderNacht bij de Schutkooi, Vortum-Mullem

Voorzichtigheidshalve laten we deze activiteit nu niet doorgaan. Als er een nieuwe datum is gevonden, verschijnt dat hier en in de  nieuwsbrief.

 

Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht wordt in heel Nederland naar nachtvlinders gekeken. Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dan zie je opeens hoeveel verschillende soorten nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan 2000!

Nachtvlinders zie je meestal door verlichte plekken zoals viaducten, bushokjes en reclamezuilen af te zoeken. Bij gebrek daaraan, kun je ze lokken met een speciale lamp en met zoete lokmiddelen zoals stroop. Veel nachtvlinders hebben opvallende kleuren en zijn ze heel verschillend van tekening en vorm. Zelfs de antennes van deze insecten zien er verschillend uit en bij veel soorten kun je door daarnaar te kijken onderscheid maken tussen een mannetje en een vrouwtje. Op die antennes zit ook hun ‘neus’, waarmee ze een partner vinden. Maar dat doen ze niet allemaal alleen met dit zintuig. Veel nachtvlinders hebben ook goed uitgeruste ogen waarmee ze in het donker voedsel, een partner en onderdak kunnen vinden.

Tijdens deze avond proberen we alle op het licht en smeer afkomende soorten op naam te brengen. Behalve nachtvlinders kunnen dat ook wantsen, schietmotten en kevers zijn. De gidsen vertellen waaraan je kunt zien met welke soort we van doen hebben. We zijn te gast op het erf van De Schutkooi. In 2019 werkte De Schutkooi samen met IVN De Maasvallei aan een project waarbij in het agrarisch gebied nachtvlinders worden gemonitord. Ook dit jaar gaan we hiermee door en deze avond is een onderdeel van dat project. Op De Schutkooi worden op de daar aangelegde vlinderroute ook regelmatig de dagvlinders geteld.

De Schutkooi vind je aan de Veerwerg 3, Vortum-Mullem. We beginnen om 21:00 uur en er is geen echte eindtijd. Na ongeveer twee uur stoppen we en ruimen we alles op. Als je een nachtvlinderboek hebt, neem dat dan mee. Tijdens de avond is er koffie/thee waarvoor een vrijwillige bijdrage gevraagd wordt. Je kunt je aanmelden bij Angeline Aben, tel. 0485-383207, of via angelineabenderks@hotmail.com.

Nieuwsgierig geworden? Beleef het mee tijdens de Nationale Nachtvlindernacht.

 

Algemene informatie

vrijdag 19 juni 2020 - 21:00 tot 23:00
Locatie: 
De Schutkooi
Veerweg 3
Vortum-Mullem
Nederland
Google Maps image