De Maasvallei
Insecten
Vanaf
donderdag02jun202220:00

Mini-cursus Insecten en Bloemen door Rien Kerstens

Insecten en bloemen - biologie van een ontmoeting

‘Insecten houden van bloemen’. Het lijkt wel een populaire reclameslogan. Maar het is veel meer. Er gaat een complete wereld schuil achter het bezoek van insecten aan bloemen. Insecten en bloemen die elkaar min of meer toevallig tegenkomen, maar ook soorten die voor elkaar geschapen zijn.

Kenmerken van hun (lichaams-)bouw en gedrag zijn dan in detail afgestemd op hun ontmoeting.

Een verhaal:
-  van lokken en verleiden,
-  van roltong tot zuigsnuit,
-  van stuifmeelkorrels en beharing,
-  van belonen en misleiden,
-  van leren en onthouden,
een verhaal ‘in geuren en kleuren’.

In twee lesavonden zullen we stil staan bij de kenmerken die bloemen zo verleidelijk maken voor insecten en bij de vraag waarom juist insecten zulke uitstekende bestuivers zijn. Tijdens de excursie hopen we iets van die wederzijdse afstemming in levenden lijve te zien.

Stil staan bij bloemen en insecten betekent kennis maken met een innige relatie, zicht krijgen op de functionaliteit van bouw en gedragingen en op een stukje samenhang in de natuur. Het zal echter ook en vooral een ontmoeting zijn van verwonderen en bewonderen!

Data en aanmelden van deze minicursus: De lesavonden zijn op donderdag 2 en 9 juni en beginnen om 20.00 uur en vinden plaats in Het Natuurpalet, De Raetsingel 5 te Boxmeer. De excursie is op zaterdag 11 juni van 10.30-12.30 uur. Het te bezoeken gebied wordt tijdens de lesavond bekend gemaakt. De cursus kost € 20,- (incl. reader).  Rien Kerstens is de cursusleider.

Er is een maximum van 30 deelnemers. Je kunt je tot 9 mei aanmelden bij Angeline Aben, tel. 0485-383207, of via de mail: ivndemaasvallei_educatie@outlook.com

Algemene informatie

donderdag 2 juni 2022 - 20:00 tot zaterdag 11 juni 2022 - 10:30
Locatie: 
Het Natuurpalet
de Raetsingel 5
5831 KC Boxmeer
Nederland
Google Maps image