De Maasvallei
Overig
Op
donderdag18jan201820:00

Lezing van Hans Peeters: Natuur aan Huis en Bedreigde Vogels

Bij De Heksenboom in Sint Anthonis

Natuur aan Huis: Je ziet ze steeds meer verschijnen: natuurrijke erven op het platteland. Vaak goed verstopt, liggen ze als parels in het landschap. Ze zijn de trots van de bewoners, die hun paradijsjes vertroetelen voor de bloemen, dieren en een beetje voor zichzelf.

Hans Peeters, werkzaam bij Vogelbescherming Nederland en auteur van het boek ‘Natuur aan Huis’ (uitgave KNNV), bezocht 35 van die erven. Hij doorkruiste Nederland en België om de mooiste tuinen en erven vast te leggen. Ze variëren van actieve boerenbedrijven tot ‘nieuwe buitenlui’ die vanuit de stad op het platteland zijn gaan wonen. Maar ook ‘openbare erven’ op bijvoorbeeld minicampings, theetuinen, B&B’ s, kloostertuin en een kasteelhoeve.

Zoals in het boek ‘Natuur aan Huis’ laat Hans Peeters zien wat je zelf op je erf of in je tuin kunt doen om het aantrekkelijker te maken voor planten en dieren. Niet alleen vogels, maar ook zoogdieren, amfibieën, reptielen, insecten krijgen alle aandacht. Hoe lok je muizen voor roofvogels en uilen? Zaai eens een bloemenweide in. Maak een winterverblijf voor ringslangen. Of hoe timmer je zelf een torenvalkkast? De presentatie staat boordevol praktische tips, zodat je na afloop direct zelf aan de gang kunt.

Vanzelfsprekend is er gelegenheid om het boek ‘Natuur aan Huis’ aan te schaffen.

Na de pauze:

Bedreigde vogels

Een aantal vogelsoorten, waaronder akker- en weidevogels lijken in een vrije val terecht gekomen te zijn. Hun aantallen kelderen in ijzingwekkende vaart naar beneden. Dit is voor een belangrijke gedeelte te danken aan ons veranderende landschap, het geïntensiveerde boerenbedrijf en opstuwende economie. Ook op internationaal gebied hebben tal van soorten het moeilijk. Al sinds 1899 zet Vogelbescherming zich in voor vogels en hun leefgebieden. In de afgelopen decennia zijn er tal van successen geboekt. Een realistische kijk op vogelontwikkelingen met een positief einde.

De lezingen beginnen om 20.00 uur bij De Heksenboom, Bosweg 40 in Sint Anthonis. Gratis; een vrijwillige bijdrage: graag. Consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden voor 13 januari bij Dorette van Loon, tel. 0478-636463, thmj.vanloon@hetnet.nl of Pauline Strolenberg, tel. 0485-383901, p.jans-rat@kpnplanet.nl.

Algemene informatie

donderdag 18 januari 2018 - 20:00
Locatie: 
De Heksenboom
Bosweg 40
5446 PE Sint Anthonis
Nederland
Google Maps image