De Maasvallei
(Zoog)dieren
Op
donderdag17jan201920:00

Lezing over Steenmarters door Carlo Wijnen

Steenmarters staan bekend als lastpakken. Als ze op je zolder of in je tuinhuisje zitten, dan kunnen ze flinke overlast veroorzaken. Ze zijn de schrik van menig vogelliefhebber en onder de motorkap van auto’s willen ze wel eens aan de kabels knagen. Maar wie ze beter leert kennen zal steenmarters vooral bijzonder vinden.

Nog niet zo lang geleden waren steenmarters, vanwege actieve bestrijding en aantasting van hun leefgebied, in Nederland bijna uitgestorven. Door beschermende maatregelen en hun aanpassing aan de mens en hun omgeving laten marters zich weer veelvuldig zien in het oosten en zuiden van ons land en is uitbreiding van hun areaal druk gaande. Het gaat zo goed dat er zelfs geluiden zijn om ze hun beschermde status af te nemen.

Carlo laat in zijn lezing zien dat deze bijzondere roofdieren zeker niet alleen vervelend zijn. Hij laat de steenmarter van zijn bekende en minder bekende kant zien. Hoe leven deze dieren en welke rol spelen ze in het ecosysteem? Hoe was hun verspreiding vroeger, hoe gaat het nu met ze en hoe zit dat met die overlast? Carlo deelt niet alleen zijn kennis, maar ook vooral zijn eigen fascinatie voor deze opmerkelijke diersoort.

Zijn conclusie is duidelijk: we moeten leren leven met de aanwezigheid van steenmarters. Zorg dat ze niet in huis, kippenhok of auto kunnen komen en houd de beschermde status van de steenmarter in stand.

Graag aanmelden bij Dorette van Loon, tel. 0478-636463, thmj.vanloon@hetnet.nl  of Angeline Aben, tel. 0485-383207, angelineabenderks@hotmail.com.

Algemene informatie

donderdag 17 januari 2019 - 20:00
Locatie: 
De Heksenboom
Bosweg 40
5845 EB Sint Anthonis
Nederland
Google Maps image