De Maasvallei
Op
dinsdag26sep201720:00

Lezing 'Eetbare planten', door Ido Cranen in het Natuurpalet

Wilde planten als groente en als geneeskruid

Op deze dinsdagavond organiseert IVN De Maasvallei een lezing met een beamerpresentatie over “Wilde planten als groente en geneeskruid”. De lezing wordt verzorgd door de voorzitter van de Vereniging voor Ekologische Leef- en Teeltwijze (VELT) uit Gemert, Ido Cranen.

Een aantal ouderen kunnen zich het nog herinneren: de Schapenzuring in de berm met een fris zuur blaadje, heerlijk in je mond op een warme zomerdag. Maar de natuur in de Maasvallei heeft veel meer wilde planten in de aanbieding waarmee je kunt koken en waarvan een groot deel ook nog medicinaal werkt. Het verhaal van Cranen gaat over veel: een soep met Zevenblad, salade met Kraailook, kloven en Smeerwortel, jeuk en Viooltjes, zenuwpijn en St. Janskruid …. en nog veel meer. In de lezing wordt verteld waarom planten een werking hebben die mensen zo goed van pas kan komen, zelfs als ze giftig zijn.

Onze dagelijkse kost bestaat uit planten die oorspronkelijk komen uit zonnige Mediterrane landen en het nabije Oosten. Geen wonder dat er zoveel gif en kunstmest wordt gebruikt in ons natte landje. Men realiseert zich vaak niet dat wat wij onkruid noemen heel bruikbaar is in de keuken en in de huisapotheek als eerste hulpmiddel. Dat groeit prima zonder gif en kunstmest. VELT-Gemert heeft er achtentwintig jaar ervaring mee die zij graag wil delen. En dan kan het niet anders dat je de natuur aan huis nog meer gaat waarderen.

De lezing is gratis, met een vrijwillige bijdrage voor koffie/thee. Aanmelden graag bij Pauline Strolenberg, tel. 0485-383901, p.jans-rat@kpnplanet.nl of bij Angeline Aben, tel.0485-383207, angelineabenderks@hetnet.nl.

Algemene informatie

dinsdag 26 september 2017 - 20:00
Locatie: 
Het Natuurpalet
Raetsingel 5
5831 KC Boxmeer
Nederland
Google Maps image