De Maasvallei
Natuur
Op
donderdag24okt201920:00

Lezing 'De invloed van licht op flora en fauna'

door Hendrik-Jan van Telgen in het Natuurpalet

Voor niets gaat de zon op, luidt het spreekwoord maar we staan er niet bij stil dat zonder licht geen biologisch leven op onze planeet mogelijk zou zijn. Zonder de zon geen licht, geen warmte, geen seizoenen en geen plantengroei. Bovendien zien we zonder licht niets. De oude Egyptenaren begrepen dat en vereerden de zon als een god, omdat ze wisten hoe belangrijk het zonlicht voor ons is. In de lezing van deze avond gaat de spreker dieper in op het belang van licht bij de natuurlijke processen die zich in de afgelopen miljoenen jaren op onze planeet hebben ontwikkeld.

We maken eerst een reis door ruimte en tijd om te verkennen wat licht nu eigenlijk meer is dan het voor ons zichtbare deel van het spectrum. Daarna landen we weer op aarde om vast te stellen hoe belangrijk licht is voor planten, die aan de basis van vele voedselketens staan. Via fotosynthese wordt het zonlicht vastgelegd in voedingsstoffen als suikers, zetmeel, nectar die weer als voedingsbron dienen voor andere organismen.
Het verband tussen licht en natuur zullen we deze avond proberen te ontrafelen door antwoorden te vinden op vragen als: ‘Hoe weten planten dat ze moeten bloeien op het juiste tijdstip om hun voortbestaan te garanderen? Zien planten licht op dezelfde of een andere manier als mensen, dieren, insecten? Maar ook: hoe passen we als mensen deze kennis toe bij het telen van voedsel ‐ en siergewassen?’

Aan het eind van de avond hoopt Hendrik-Jan van Telgen dat hij heeft laten zien hoe mooi al deze behandelde verbanden op elkaar afgestemd zijn. En als u aan het eind van de avond weer het donker instapt, realiseert u zich hopelijk net als hij dat we zonder licht niet kunnen leven op onze unieke maar tegelijk ook kwetsbare planeet. Een planeet om te koesteren en waar we niet zorgzaam genoeg voor kunnen zijn.

De toegang is gratis, voor koffie/thee wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Heb je belangstelling? Meld je voor deze twee uur durende lezing aan bij Angeline Aben, tel. 0485-383207, of Pauline Strolenberg, tel. 0485-383901, of via de mail: ivndemaasvallei_educatie@outlook.com.

Algemene informatie

donderdag 24 oktober 2019 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
Het Natuurpalet
Raetsingel 5
5831 KC Boxmeer
Nederland
Google Maps image