De Maasvallei
Insecten
Vanaf
maandag06mei201920:00

Insecten ontdekken en ... waarderen

Minicursus Insecten

Insecten zijn akelig, eng, lastig, vies, gevaarlijk … Deze cursus wil afrekenen met deze (voor-)oordelen en laten ontdekken dat insecten interessante, ingenieuze, vindingrijke, talentvolle en fascinerend mooie beestjes zijn. Als je ze wat beter leert kennen, zal afkeer plaats maken voor verwondering.

De cursus bestaat uit twee blokjes, een in mei en een in juni. Zo spreiden we ‘risico’s’, zoals een heel vroege of juist late zomer. Bovendien vliegen en kruipen er in beide periodes van het jaar weer heel andere insecten.

Lichaamsbouw en levenscyclus

We gaan in de cursus op zoek naar het ‘signalement’ van insecten, zodat we ze gemakkelijk kunnen herkennen. Heel veel ‘gewone’ insecten uit de eigen directe omgeving komen aan bod. Ook besteden we aandacht aan de bijzondere levenscyclus van insecten. In de ontwikkeling van ei naar volwassen insect - via larve en soms ook popstadium - is sprake van meerdere levens, die elk een eigen gezicht hebben en elk een eigen levenswijze vragen.

Belangrijke groepen worden nader toegelicht:

De libellen: libellen brengen het grootste deel van hun leven ‘verborgen’ in het water door, maar in de zomer presenteren ze zich als kleurrijke luchtacrobaten en intrigerende paarkunstenaars!
De vlinders, de meest aaibare groep insecten, maar veel soorten helaas ook ernstig bedreigd in hun voortbestaan.
De vliesvleugeligen: een grote en boeiende groep van roofzuchtige vleeseters, slinkse profiteurs en zachtaardige vegetariërs, van sociale insecten en eigenzinnige solisten; hommels en mieren, plooiwespen en graafwespen, honingbijen en solitaire bijen, goudwespen en galwespen.
De kevers: de groep insecten met veruit de meeste vertegenwoordigers, van snuitkever tot boktor, bladrolkever en penseelkever, meikever en lieveheersbeestjes.
De vliegen: zeker niet altijd geliefd, maar ook een groep met boeiende en vaak heel mooie  vertegenwoordigers, zoals de vele soorten zweefvliegen.

Excursies

Tijdens de twee excursies leer je waar en hoe je insecten kunt ontdekken, zodat 'insecten, te klein, te vlug, "nog nooit eerder gezien” en niet echt goed bekeken, plaats maakt voor nieuwe ontdekkingen in de eigen directe omgeving.

Data en aanmelden

De lessen van het eerste blok zijn op 6 en 13 mei, de excursie op 18 mei. De bijeenkomsten van het tweede blok zijn op 17 en 24 juni, de excursie op 29 juni. De lesavonden vinden plaats in Het Natuurpalet, De Raetsingel 5 te Boxmeer en beginnen om 20.00 uur. De excursies zijn op zaterdagochtenden van 10.00-12.00 uur. Het te bezoeken gebied wordt tijdens de theorie-avond bekend gemaakt. De cursus wordt gegeven door Rien Kerstens. Rien is bioloog en gepensioneerd docent. Zijn manier van doceren is door zijn humoristische toonzetting onnavolgbaar.   

Er is een maximum van 30 personen. De cursus kost € 25,-. Je kunt je nu al aanmelden bij Pauline Strolenberg, tel. 0485-383901, of bij Angeline Aben, tel. 0485-383207, of via ivndemaasvallei_educatie@outlook.com.

Algemene informatie

maandag 6 mei 2019 - 20:00 tot zaterdag 29 juni 2019 - 12:00
Locatie: 
Het Natuurpalet
De Raetsingel 5
5831 KC Boxmeer
Nederland
Google Maps image