De Maasvallei
Landschap
Vanaf
woensdag31mrt202113:30

Een ommetje in de buurt: wandelen over Landgoed Geijsteren

Niet als excursie, maar om 'm zelf te doen met de familie!

Als gegidste wandeling over Landgoed Geijsteren ging deze tocht vorig jaar niet door. Maar met deze routebeschrijving kun je, op eigen gelegenheid, deze mooie afwisselende wandeling toch een keer maken.

De route is hier als PDF te downloaden.

Landgoed Geijsteren is eigendom van de familie Weichs de Wenne. Het is ongeveer 700 ha groot en het kenmerkt zich door een afwisseling van bossen, landbouwgrond, terrassen, houtwallen en een mooi beekdal.

De rode draad in deze wandeling is de Oostrumse beek. Deze beek ontspringt in de buurt van Ysselsteyn en stroomt via Leunen, Venray, Oostrum en Geijsteren naar de Maas. Het deel door Landgoed Geijsteren is nooit gekanaliseerd.
De rest wel, maar is de laatste jaren voor een belangrijk deel weer in z'n oorspronkelijke staat teruggebracht.

De wandeling begint bij de parkeerplaats aan de Dorpsstraat/Voortweg net buiten de bebouwde kom en is ongeveer 7 km lang. Loop de dijk op en volg het voetpad aan de rechterzijde (Wanssumseweg).

Rechts ligt Hoeve de Boogaard, een restaurant. De eerste vermelding is van 1641. De hoeve, een boerderij, was eigendom van het kasteel, maar is nu in particuliere handen.

Steek voor de bocht de doorgaande weg naar links over en wandel over de brug richting het Kasteel.

Kasteel Geijsteren dateert van de 13e eeuw. Het kent een rijke geschiedenis met diverse bewoners, maar in 1806 kwam het in handen van de familie Weichs de Wenne. In de oorlog is het kasteel voor een belangrijk deel verwoest en heeft jaren zo gelegen. Vanaf 2000 hebben er herstelwerkzaamheden plaats gevonden waarvan je nu het resultaat ziet. Loop er een keer omheen en je ziet de diverse facetten van het kasteel en ook de gracht die om het kasteel loopt en die gevoed wordt door de Oostrumse beek.
Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van het Kasteel, er zijn regelmatig rondleidingen.

Via de oprijlaan verlaat je het terrein en ga je bij de doorgaande weg linksaf. Je steekt weer de beek over. Vervolgens de dijk op en bovenop rechts af.

Op de hoek staat een kruis wat vroeger bij het Kasteel gestaan heeft. Een stukje verder staat links de oude Pastorie. Tot 1860 pastorie, nu particulier bewoond. 
Er zijn nu nog wat werkzaamheden, maar je kunt er wel door.

De weg vervolgen tot aan de asfaltweg en daar rechtsaf slaan.

Links zie je een stijlrand, een restant van de vroegere Maasbedding. Rechts het beekdal. In die laagte heeft vroeger de Maas ook gestroomd.

Bij driesprong linksaf (ook Sint Wilbertsweg).

Voor wie interesse heeft: als je eerst nog even rechtdoor loopt over de brug, dan zie je in de wei links nog een bijenhotel en ook een eindje verder een watermolen, de Holtmeulen.

Steeds rechtdoor lopen tot aan de kapel van Sint Willibrord. Onderweg passeer je de Oostrumse beek weer.

De Sint Willibrorduskapel dateert van rond 1543. Sint Willibrord doopte hier met water uit een ven wat hier vroeger lag, later met water uit de put die nu bij de kapel ligt. De kapel is diverse malen gerestaureerd en in 1968 is er een mooi gebrandschilderd raam in de zijgevel aangebracht. In de zomer is er op woensdagavond een dienst in de kapel. Tien meter verderop staat nog een grenspaal met informatie over de vroegere grens tussen Land van Cuijk en Land van Kessel.

Voor de kapel langs het tweede pad links nemen. Steeds maar rechtdoor, een slagboom passeren en dan bij driesprong, voor de beek, rechtsaf. Dit kronkelende pad volgen tot aan een driesprong. Daar linksaf en even verderop het bruggetje over.

Rechts ligt een ven, een oude beekloop van de Oostrumse beek, nu een opvangbekken bij hoog water. Links ligt, een beetje verscholen, een poel.

Het smalle pad vervolgen tot aan de wei. Ga links, voor de boerderij langs.

In de wei rechts stond vroeger een molen die door paarden werd voortgetrokken. De molen en ook de boerderij die erbij stond werden door brand verwoest in 1863. Aan de beek links werd een nieuwe (water)molen gebouwd, de huidige Rosmolen, eigendom van Het Kasteel. Af en toe wordt er nog graan gemalen.

We lopen de brug over en gaan een stukje verder via een slagboom links een smal pad in. Dit pad vervolgen we min of meer langs de loop van de beek. We lopen over twee kleine bruggetjes en een wat langere over de beek, de zogenaamde ‘omgevallen boom’: een begrip in Geijsteren en omstreken! Over de brug direct rechts aanhouden (witte route). Bij kruising rechts (ook nog witte route). Dan bij de T-splitsing linksaf.

Je komt op een laan met eikenbomen, de vroegere Schapendreef. Hierover werden de schapen vanaf Geijsteren de hei op gestuurd. Rondom Geijsteren en Venray lagen vroeger namelijk grote heidegebieden. Die zijn allemaal ontgonnen op een stukje bij de Boschhuizerbergen na.

Bij de eerste kruising rechtsaf, een smal pad in. Het gammele bruggetje over en rechts aanhouden. Een stukje verder scherp naar links, langs de akker. Bij de asfaltweg rechts en door lopen naar de kruising bij Eet- en drinkcafe 't Trefpunt. Hier linksaf, het dorp uit naar het startpunt.

Links en rechts zie je huizen met zwart-witte luiken. Die horen bij Landgoed Geijsteren.

Wij wensen jullie veel wandelplezier!

Ben Verheijen, Dorette van Loon, Rolf Boersma

Algemene informatie

donderdag 1 oktober 2020 - 22:26 tot vrijdag 31 december 2021 - 22:50
Locatie: 
Parkeerplaats Geijsteren
Dorpstraat / Voortweg
Geijsteren
Nederland
Google Maps image