De Maasvallei
Landschap
Op
zondag16feb202013:30

Doorstappen bij de Kuilen van Mill

Na een tijd van veel binnen zitten, is het wel lekker om een flinke  winterse wandeling te maken in een gebied met historie. In de 19de eeuw was het gebied nog enkel bedekt met heide en stuifzand. Met hier en daar wat natte laagtes (ook wel vliezen genaamd), alleen geschikt om schapen te hoeden. In het begin van de 20ste eeuw probeerde men grip op de woeste grond te krijgen door er (gedeeltelijk) dennenbossen aan te leggen voor houtproductie. Dit werden de Langenboomse Bossen. Aan het einde van WOII is hier door het Engelse leger een tijdelijk vliegveld aangelegd. Op het veld waren ca. 200 toestellen gestationeerd. Het vliegveld is slechts 10 weken operati­oneel geweest en daarna ontmanteld.

De heide - vroeger genaamd De Millsche heide - verloor rond 1950 zijn ruige karakter. Het gebied veranderde in een zand- en grindwinningsgebied. Pas een paar jaar geleden is deze winning gestopt en nu ligt er een geweldig mooi natuurgebied met een recrea­tieplas, natuurlijke oevers, wandel- en fietspaden door de bossen met gevarieerde bomen en struiken.

Natuurmonumenten beheert het gebied. Nu de rust is teruggekeerd, kan de natuur zich verder ontwikkelen tot een gevarieerd en natuurlijk bos. In de winter komen er ook ganzen en andere vogels die van rust en water houden.

Kortom een goede reden om met ons mee te gaan wandelen; het winterse karakter kan de wandeling alleen maar mooier maken. Zorg wel voor goed schoeisel. We starten bij Bezoekerscentrum De Valkhoeve, Valkweg 11, Mill. Deelname gratis, er wordt een bijdrage gevraagd voor koffie en thee na afloop van de wandeling. Meer info bij: Piet Schoenmakers, tel. 0485-520876, of Nell van der Velden, tel. 0485-478992/06-020618154.

Algemene informatie

zondag 16 februari 2020 - 13:30 tot 15:30
Locatie: 
Bezoekerscentrum De Valkhoeve
Valkweg 11
5451 PX Mill
Nederland
Google Maps image