De Maasvallei
Vogels
Op
zondag24apr202208:00

De Vroege Voorjaars Vogelwandeling

Vogels spotten en luisteren langs het De Pontipad

Deze zondag houden we de vroege voorjaars vogelwandeling bij het Pontipad in Vortum Mullem. Het leuke aan vogels kijken is dat je het altijd en overal kan doen. Wat je gaat zien en/of horen is o.a. afhankelijk van waar je staat en in welk seizoen. Aan de kust en in de duinen zie je hele andere vogels dan bv. in de stad of in agrarisch gebied. Elk biotoop heeft kenmerkende vogelsoorten. Ook kun je in het voorjaar/ zomer hele andere soorten zien dan in het winterseizoen. Vogels zijn altijd in beweging! Ze komen voor op die plekken, waar voor hun voldoende voedsel, nest en schuilgelegenheid is.

Dit jaar hebben we onze jaarlijkse vogelwandeling gepland in het Maasheggengebied. Een uniek vogelgebied: De kleine weilandjes omgeven door struweelheggen en bomen bieden de vogels wat ze nodig hebben: voedsel in o.a. de vorm van allerlei insecten die op de bloeiende heggen afkomen en regenwormen uit het weiland. Maar ook nest- en schuilgelegenheid in de dichte heggen, bestaande uit o.a. meidoorn, sleedoorn en kornoelje.

Veel zangvogels zijn al weer terug in hun broedgebied: fitis, zwartkop, grasmus en gekraagde roodstaart. Andere soorten zijn nog onderweg, zoals de bosrietzanger en de spotvogel. Deze wandeling gaat in een heel rustig tempo, we staan geregeld stil en kijken en luisteren naar de vogels. We vertellen hoe je de vogels kunt herkennen aan specifiek geluid of gedrag.

Een verrekijker is onmisbaar om vogels echt te herkennen. Het komt meestal aan op het zien van details en al heb je haviksogen, met het blote oog gaat het niet lukken. Gebruik je oren ook goed en laat je verrassen door bv. de luidruchtige zang van de winterkoning, of het klaterende watervalletje van de roodborst. Ook de meer herkenbare geluiden van boomklever, zanglijster, tjiftjaf en koekoek zullen we zeer waarschijnlijk horen.

Ga mee naar buiten en geniet van de vogelpracht in het Maasheggengebied.

We beginnen om 8.00 uur bij het begin van het De Pontipad (Dit is als je in Vortum-Mullem richting de Maas rijdt en dan voor de bosrand linksaf slaat)

Aanmelden is verplicht, via een mail aan carlahendriks1@gmail.com tot 23 april 12.00 uur. Na aanmelding krijgt u een bevestiging van uw aanmelding of bericht dat deelname niet mogelijk is omdat het maximale aantal deelnemers is bereikt. De wandeling is gratis, met evt. een vrijwillige bijdrage voor koffie/thee. De paden zijn onverhard, dus draag goede wandelschoenen. Het gebied is niet geschikt voor rolstoelgangers. Honden zijn niet toegestaan.

Algemene informatie

VVW3
VVW2
zondag 24 april 2022 - 08:00
Locatie: 
De Pontipad
Veerweg 3
5827 AD Vortum-Mullem
Nederland
Google Maps image