De Maasvallei
(Zoog)dieren
Op
vrijdag23aug201920:00

De Nacht van de Vleermuis

Zoeken naar vleermuizen met de batdetector

Vleermuizen spotten! Dit is de Nacht van de vleermuizen. We gaan deze vrijdagavond vleermuizen spotten onder leiding van Sjef Demaret en Martien Bongers van de vleermuizenwerkgroep van het IVN. We zijn dan te gast bij De Protestantse kerk aan de Veerstraat 24 te Boxmeer. Om 20.00 uur worden we daar verwacht voor uitleg over de cyclus van de vleermuizen en na ongeveer een half uur gaan we dan buiten bij Kasteel Boxmeer de vleermuizen spotten.

Veel mensen zijn bang voor vleermuizen en zien ze liever gaan dan komen. Toch is dat jammer want vleermuizen zijn bijzonder nuttig. Zij eten iedere nacht de helft van hun eigen lichaamsgewicht aan insecten. Ook doen zij mensen geen kwaad. Want vleermuizen vliegen niet in je haar en zuigen ook geen bloed! Door wat te vertellen over vleermuizen en hoe en waar ze leven, hopen we mensen hiervan bewust te maken en te voorkomen dat vleermuizen onnodig verjaagd worden.

Wat zou je zo al kunnen vertellen over de grootste zoogdierenfamilie ter wereld? Vleermuizen zijn zoogdieren die vliegen als vogels, ze hebben klauwen aan hun vleugels, vinden hun prooi en hun weg door middel van echolocatie en slapen op hun kop! De vleermuis is dus een bijzonder dier en omdat ze 's nachts leven en bijna zwart zijn hebben we maar zelden door dat ze om ons heen vliegen!

De bij ons in Nederland voorkomende vleermuizensoorten zijn allen beschermd. Soorten zoals de dwergvleermuis en de iets grotere laatvlieger zijn altijd wel te vinden, de overige soorten zijn wat zeldzamer. Ieder soort heeft zijn eigen leefgebied, bijvoorbeeld in tuinen en bossen langs lanen of boven meren en kanalen. Opsporen van deze zoogdieren doen we met een batdetector: een apparaatje waarmee je hun zendfrequentie kunt horen. Iedere soort heeft zijn eigen geluid.

N.B. Bij slecht weer, regen of storm, gaat de vleermuizennacht helaas niet door, want dan vliegen ze veel minder of helemaal niet. Bij twijfel kunt u bellen: 0485-576558 of 06-23827733.

Algemene informatie

vrijdag 23 augustus 2019 - 20:00 tot 22:30
Locatie: 
De Protestantse Kerk
Veerstraat 24
5831 JN Boxmeer
Nederland
Google Maps image