De Maasvallei
Landschap
Op
zondag17feb201913:30

Bunthorst, het landgoed van Jan-Berend, Oploo

Vanaf 1907 hebben twee Twentse bankiers (Adam en JanBerent  Roelvink) samen met de Ned. Heidemij de ontginning van een stuk woestenij in de Peel ter hand genomen. Het betrof hier het gebied dat ligt in de driehoek  Sint Anthonis/Oploo ---- Elsendorp ----- De Rips. Het was grondgebied van de gemeente Sint Anthonis/Oploo en die wilden de grond graag verkopen omdat ze krap bij kas zaten. De Roelvinken vonden het een koopje (25/30 gulden per ha.) en de gemeente kon haar begroting weer rond krijgen. Ze kopen in eerste aanleg ca. 460 ha. Adam ontwikkelt het natuurpark dat wij nu kennen als De Groote Slink en Bronlaak.  JanBerent ontwikkelt de landbouw en sticht een 13-tal boerderijen. Inmiddels omvat dit gebied dan ca. 1000 ha. De boerderijen met hun kenmerkende namen werden vooral gebouwd langs de Deurneseweg en de Roelvinklaan. Het natuurpark is nu deels (26 ha) eigendom van stichting De Seizoenen (Bronlaak) en de rest is eigendom van het Brabants Landschap.

Tijdens onze doorstapwandeling, wellicht in winterse sferen, lopen we langs de buitenrand van het natuurpark en kunnen we ervaren hoe de heren Roelvink reeds een eeuw geleden een vooruitziende blik hadden door de wijze waarop ze deze ontginning hebben aangepakt. Hoe beide gebieden in elkaar overlopen en daardoor een natuurlijk evenwicht is ontstaan. Meestal bewandelen we het gebied vooraan bij de Gemertseweg: Bronlaak en directe omgeving. Nu gaan we verder en komen we op plaatsen waar U wellicht nooit komt.

We starten om 13.30 uur op de parkeerplaats bij Bronlaak (IVN-vlag). De wandeling is gratis, met evt. een vrijwillige bijdrage voor koffie/thee. Verdere inlichtingen bij Ben Verheijen, tel 0478-642577 of Piet Schoenmakers, tel 0485-520876.

Algemene informatie

zondag 17 februari 2019 - 13:30 tot 15:30
Locatie: 
Bronlaak
Gemertseweg 36
5841 CE Oploo
Nederland
Google Maps image