De Maasvallei
Landschap
Op
zondag10mrt201911:00

14e NK Maasheggenvlechten

ten zuiden van de oude spoordijk Oeffelt-Gennep

Op zondag 10 maart 2019 vindt voor de 14de keer het Nederlands Kampioenschap  Maasheggenvlechten plaats. Met een grote groep vrijwilligers en vlechters heeft IVN De Maasvallei ook dit jaar weer een hoofdrol op en bij de organisatie van dit kampioenschap.  Het kampioenschap vindt plaats in de weiden van Marius Grutters (lid van IVN Maasvallei en ambassadeur van het vlechten in de traditionele Maasheggenstijl) en van de gemeente Boxmeer (pachter Coenen uit Oeffelt). Deze weiden vindt u ten zuiden van de oude spoordijk die ligt parallel aan de provinciale weg van Oeffelt naar Gennep, bij het tunneltje onder de spoordijk. 

Het kampioenschap is opgezet om het oude ambacht heggenvlechten in ere te houden. Sinds mensenheugenis vormen de maasheggen de scheiding tussen kleine percelen weiland en dat willen we zo houden. We proberen daarom ook burgers en bestuurders enthousiast(er) te maken voor beheer en behoud van de Maasheggen. Zeker nu het gebied de UNESCO status van Man & Bioshpere gekregen heeft, neemt de belangstelling voor de Maasheggen en het vlechten toe. Belangrijk is dat de mensen uit de directe omgeving trots zijn en blijven op hun Maasheggen.

Naast het vlechten zijn er dit jaar weer veel randactiviteiten voor het publiek. Men kan stands in de tent bezoeken waar regionale ondernemers en organisaties laten zien en misschien wel laten proeven wat ze in hun onderneming maken.

Voor de kinderen is er ook van alles te doen. Zij kunnen een iets leuks maken bij het jeugd-IVN, kalfjes aaien, broodjes bakken, wilgen vlechten, op de rug van een knol een ritje maken enz.  Het kinderprogramma is altijd zeer uitgebreid,  waarbij de scholen in de regio bij betrokken worden.

Hoofdzaak zijn natuurlijk de vlechters die strijden om de Gouden Hiep.  De organisatie verwacht zo’n 45 teams, meer dan 150 deelnemers, die allemaal een stuk heg onder handen nemen volgens en gaan vlechten volgens de traditionele Maasheggenstijl.

Kortom, meer dan voldoende redenen om samen met familie, vrienden en kennissen op 10 maart tussen 11.00 en 16.00 uur naar Oeffelt te komen en te genieten van dit prachtige evenement en deze prachtige traditie.

Zie ook: maasheggen.nl

Algemene informatie

zondag 10 maart 2019 - 11:00 tot 16:00
Locatie: 
ten zuiden van de oude spoordijk Oeffelt-Gennep
hoogeind
Oeffelt
Nederland
Google Maps image