Terugblik op activiteiten IVN De Maasdorpen.

Inleveren kopij

18-9-2021 Activiteit Plantenwerkgroep

In de sporen van de Roofridders

Natuur, Maas, PWG

Hoewel op 18 september de verwachting voor het aantreffen van bloeiende planten na de mooie zomer laag was, is de plantenwerkgroep er toch op uitgetrokken.
De Stalberg was de keuze. Een strook maasoever langs de rijksweg N271 ter hoogte van De Hamert. Een uniek gebied omdat de rivierduinen hier dicht tegen de Maas aanliggen.
Het gebied is vernoemd naar Jan van Stalbergen, een roofridder uit de middeleeuwen die vanuit zijn burcht tol hief op voorbijkomende schepen.
De afwezigheid van de koeien die het gebied doorgaans begrazen maakte de wandeling door de hoge begroeing tot een ware struintocht. Onder het door een lichte ochtendnevel gefilterd zonlicht baanden wij ons een weg in een sprookjesachtige wereld. De intrede van de herfst.
Maar toch, kranig vormen zij nog hun bloemen. Niet in grote getale, maar her en der aanwezig. De haagwinde, het veelgenoemde ‘pispotje’, de witte smeerwortel voor het laatste beetje nectar voor de hommels, en het walstro met zijn karakteristieke bladkransjes en de kleine witte bloemetjes. Behalve wat diep verborgen zeepkruid ook een dapper rapunzelklokje. Een der laatsten na een uitbundig rapunzelseizoen.
Op het eerste gezicht rolklaver ? Maar nee, na gedegen determinatie bleken het de gele bloempjes van de veldlathyrus te zijn. Lid van de vlinderbloemenfamilie. Ooit van gehoord ? Ik eerlijk gezegd niet. Een grappige discussie ontspon zich of bij het uitspreken van de naam of de klemtoon moest vallen op –la- of op –thy-.
Een ander leuk aspect van de plantenwerkgroep is het delen van kennis: Een ieder weet wel iets. Hoe schijnbaar onbetekenend leidt het delen van informatie tot een verrijking.
Een voorbeeld ?
Op onze struintocht stuitten wij op de hogerop gelegen oever op een BWB-paal. Een wat? zult u zich afvragen ? Een lid van onze groep wist ons te vertellen dat dit zogenaamde beperkt WinterBed palen zijn. De grens tussen het onbeperkte- en beperkte winterbed werd volgens de rivierenwet met palen aangegeven. De palen zijn genummerd. Op de rechter maasoever een even nummer, en op de linker een oneven nummer. Door de komst van GPS hebben de palen hun functie verloren. Het blijven echter belangrijke landschapselementen. Erfgoed uit het verleden dat refereert aan onze verbintenis met de Maas.
Dat er zich in de berm van de N271 bijzondere verschijnselen waar te nemen zijn wisten we al toen we er ooit hertshoornweegbree tegen kwamen. Een plantje wat alleen in een zilte omgeving voorkomt zoals aan de kust en in de duinen. Dat het hier zijn biotoop gevonden heeft komt waarschijnlijk door de pekel die als gladheidsbestrijding wordt gestrooid. 
Kunnen we er tijdens deze wandeling nog een bijzonder plantje aan toevoegen ? Jawel, lijkend op de paarse dovenetel staat daar eenzaam en armetierig de stinkende Ballote. Ook hier hoor ik u denken: Nooit van gehoord. Hij is dan ook zeer zeldzaam. Voorkomend in de duinen, langs de grote rivieren, zuid Limburg......
Spijt dat we er toch op uitgetrokken zijn ? Allerminst met zo’n diverse natuur. We wonen in een mooie provincie. Laten we het zo behouden.
Theo

Strip

 

12-09-2020
Workshop Natuurfotografie
Fotografiecursus, Zoemhukske

Eigenlijk was deze workshop gepland in mei. Maar helaas: Corona heeft onze plannen gedwarsboomd. Gelukkig hebben we een datum in de nog vrij "veilige" periode kunnen plannen, en kon het meerendeel van de deelnemers present zijn. Met in achtneming van de Corona maatregelen werd het toch een leerrijke ochtend. Eerst natuurlijk het theoretische gedeelte en daarna de natuur in. Na 2 uur kwam iedereen enthousiast terug in het Zoemhukske. Foto's werden geselecteerd en van elke deelnemer werd 1 foto vakkundig besproken door Jan Linskens (de docent). Het is leuk om te zien dat iedere deelnemer zijn/haar eigen stijl heeft en dat het resultaat heel andere foto's heeft opgeleverd als in de eerste groep (zie hieronder). Er werd nog gezellig nagekaart en iedereen ging met een goed gevoel naar huis. Klik hier voor de besproken foto's van de deelnemers

 

29-2-2020
Workshop natuurfotografieFotografiecursus

Zaterdagmorgen, 8 uur. De deelnemers komen vol enthousiasme naar het Zoemhukske waar de koffie klaar staat. Jan Linskens, Natuurfotograaf geeft een introductie over natuurfotografie waarna we “de natuur” ingaan. De Kasteelse bossen is het onderwerp.  Allerlei camera’s gaan in de aanslag voor landschap-, dichtbij fotografie. Onderwerpen genoeg. Het is de manier van kijken. Hoe benader je het onderwerp. Hoe fotografeer ik vliegende vogels? Hoe maak ik van de Aaalscholvers in een boom een spannende foto? Hoe werkt mijn camera? Allerlei vragen die op Jan werden afgevuurd.
Daarna naar het “wildlife” van Horst. De dierenwei: waar het vogelvrouwtje een dankbaar onderwerp was.
Terug in het Zoemhukske werden de foto’s bekeken en de beste geselecteerd en besproken door Jan.
Veel tips werden gegeven, veel vragen werden afgevuurd . Het was een gezellige en leerzame ochtend. Voor herhaling vatbaar. Kijk voor een impressie en de foto’s van de cursisten Hier

 

4-1-2020
Nieuwjaarswandeling langs de Schwalm

Schwalm, NieuwjaarswandelingDe jaarlijkse Nieuwjaarswandeling was weer een succes! Iedereen stond te trappelen om te starten. Sommige deelnemers kenden het gebied niet en waren blij verrast met zo'n ruig gebied. De Schwalm kronkelt tussen de bomen, soms rustig kabbelend, maar hij heeft ook stukken waar je de stroomsnelheid van het water duidelijk ziet.
De  Schwalm laat zijn sporen na in het landschap in de vorm van steile oevers, zandbanken,grillige bochten. Het mooie van de wandeling was dat we vaak langs de oever liepen en telkens een ander zicht er op hadden.
De Bever was ook duidelijk aanwezig. Er lagen aardig wat grote en kleine bomen plat, met de duidelijke sporen van de tanden. Op zijn manier is de Bever ook een landschapsbeheerder, alleen is er weinig overleg met de andere beheerders.
Na de wandeling stond de traditionele erwtensoep klaar bij  De Mert in Swalmen. Hij smaakte heerlijk!
Voor een fotoimpressie van Miep Philipsen kunt u Hier klikken

 

2 -11-2019

Nationale Natuurwerkdag in het Schuitwater.
Natuurwerkdag

Een grote groep vrijwilligers en de Lopersgroep De Peelrunners stonden klaar om weer flink de handen uit de mouwen te steken, in en voor de natuur.
We kregen een warm welkom van Ralf van Bree (Staatsbosbeheer) Carla Brugman, (Gedeputeerde Staten) Bart Reintjes en Ton Wismans (IVN) en de voorzitter van de Peelrunners.
Het weer werkte goed mee, dus aan de slag! Berken en Dennen werden gezaagd, die bomen werden zo verzameld dat de hei de ruimte kreeg en de natuur er weer uitzag alsof het altijd zo geweest was. Maar dat heeft heel wat zweetdruppels gekost! Er is een nieuwe corridor ontstaan waar de insecten hun leefgebied door kunnen uitbreiden, vooral de vlinders zullen hiervan profiteren.
Ralf had de pauze goed ingepland, de enige regenbui van die morgen kwam toen voorbij, waardoor het erg knus werd in de tent.  
Om 12.30 uur was de klus geklaard en keek iedereen tevreden terug op een gezellige morgen. De natuur was dankbaar, net als Ralf.
Peelrunners, tot volgend jaar! En VNeL-lers, Tot volgende week!
Voor een foto impressie van Miep
Klik hier 
Voor een foto impressie van Sjaak Klik hier

29-7 t/m 1-8-2019 Avondvierdaagse

Zonsondergang, Schadijker bossen,Terugblik op een gezellige avondvierdaagse.

4 avonden wandelen door 4 verschillende natuurgebieden, Ieder gebied heeft zijn eigen karakter. Schadijker bossen: bos, hei en stuifduinen
’t Sohr: Overloop gebied van de Maas bij extreem hoog water. Nieuwe natuur.
Zwarte Plak: Op zoek naar de Kamiël van de Piel. En ja, we hebben hem gevonden.
Het Schuitwater: een heel gevarieerd gebied waar je moerasbos en hei kunt tegen komen.
En dat allemaal op zo’n klein stukje Noord Limburg.
Het weer was gelukkig niet meer zo extreem als de week ervoor toen het 40
°C was. Lekker om te wandelen. Dat de mensen er ook zo over dachten bleek uit het groot aantal deelnemers. Gelukkig waren er voldoende gidsen om er kleine groepjes van te maken.
De afsluiting was natuurlijk weer traditiegetrouw bij de Roode Vennen waar nog lekker nagepraat kon worden over deze prachtige Avondvierdaagse.
Voor een foto impressie van Sjaak, Ilse en Miep kunt u klikken op onderstaande links
Schadijker bossen: Sjaak en Miep
’t Sohr: Sjaak en Miep
De Peel: Miep
Schuitwater: Miep

 

15 en 16 -6-2019 Slootjesdag

Het weer hielp weer goed mee! Lekkere temperatuur! Gezellige drukte bij het ven bij Aan de Drift waar het IVN elk jaar weer hartelijk welkom is! 
Vaderdag was in dit geval: Slootjesdag. Niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook voor de ouders. 
Het ven was geminimaliseerd door de droge zomer van 2018. Er is nog steeds te weinig regen gevallen. Maar er zat genoeg leven in het water: Groene kikkers, Watersalamanders, Larven ven Libellen, Larven van de Geelgerande Watertor, Bloedzuigers, Bootsmannetjes en nog veel meer.
Kijk voor een fot-impressie HIER
 

23-5-2019 Terugblik op een prachtige Kroegjestocht

De weersvoorspellingen waren prima, zonnig, 22 graden Celcius. De jassen konden thuis blijven. Traditioneel was de start bij een gezellig café, in dit geval de Zwarte Ruiter in Gulpen. Eerst koffie, met of zonder vlaai. Altijd een goede bodem voor een mooie wandeling. 16 deelnemers, een gezellige groep. De route was zoals altijd in Zuid Limburg: heuvelachtig met prachtige uitzichten. Op dit tijdstip was het ook nog rijkelijk gedecoreerd met de voorjaarsflora: Kijk even naar de foto's voor de variatie aan bloemen. Hele weilanden waren geel van de boterbloemen, de vogeltjes deden hun uiterste best om met hun gezang de bloemenpracht te overtreffen. We hoorden zelfs de Nachtegaal! Het was of je door een plaatjesboek wandelde!
De welverdiende lunch was in Mechelen in een gezellig restaurant. We konden weer uitgerust verder door een schitterend decor. Wat is Zuid Limburg toch prachtig! Om 5 uur waren we weer terug in Gulpen waar "onze" tafel nog klaarstond  voor een lekker drankje.

Het was weer een zeer geslaagde wandeling! Ik verheug me nu al op volgend jaar. Klik voor een sfeerimpressie  HIER

22-4-2019 Terugblik op een zeer geslaagde Wildplukwandeling voor kinderen.

Het weer werkte heel goed mee. De warmste 2e Paasdag ooit gemeten. De laarzen hadden plaatsgemaakt voor zomerschoentjes. 18 deelnemers gingen enthousiast mee op pad, op het Landgoed De Gortmeule. Op zoek naar eetbare kruiden. Op het verlanglijstje stonden: Brandnetel, Zevenblad, Paardenbloemen, Kleine Veldkers, Witte Dovenetel, Look zonder Look en nog veel meer. Lekker voor in de soep en de kruidenkaas en poffertjes. Na het "oogsten" volgde het schoonmaken van de kruiden en het verwerken tot wat lekkers. Iedereen deed gezellig mee. De soep met de soepsteen was heerlijk. De kinderen hingen aan Diny's lippen toen ze het verhaal vertelde.
Elly kon het poffertjes bakken nauwelijks bijhouden, zoveel vraag was er.
Kortom: het was een gezellige middag. Kijk voor een fotoverslag van Sjaak even hier.

30 januari:  Klimaatverandering

Wit u nog bekijken wat u op deze avond gemist heeft, of de lezing aan de hand van de gebruikte beelden nog eens recapituleren?
Kijk dan naar van het volledige overzicht van op deze interessante avond gebruikte 'dia's'. Klikt een van de twee afbeeldingen aan.

Klimaatverandering

Water Klimaat

 

 

 

Nieuwjaarswandeling excursie

5 januari 2019

Zoals elk jaar was er weer veel belangstelling voor de Nieuwjaarswandeling. Het was dan ook een gezellig treffen en de nieuwjaarswensen werden van harte uitgewisseld. Het gebied dat werd bewandeld was vanuit de Wellsche Hut richting noorden door de Maasduinen. Het gebied van Jan d'n Duvel. Een historisch figuur in deze omgeving. Langs de Schaapskooi en het gebied waar deze zomer een hevige brand heeft gewoed. De sporen waren nog duidelijk te zien. Maar de natuur is sterk en ook hier komt de planten weer terug. De paraboolduinen en de zandverstuivingen zijn karakteristiek voor dit gebied. In de winter is er weinig plantengroei waar bij stil kon worden gestaan, maar de wetenswaardigheden over enkele bomen waren interessant om te horen. Langs het Reindersmeer weer terug naar de Welssche Hut waar de erwtensoep al stond te dampen. Het was weer een gezellige en mooie tocht door het winterse gebied. Met dank aan de gidsen Wim, Frans en Piet. Klik voor een fotoimpressie van Miep op deze link

Kerstwandeling in de Kasteelse bossen

27 december, Traditionele Kerstwandeling georganiseerd door Horster Landschap. IVN De Maasdorpen was er ook weer bij. De kinderen hadden veel interesse in de dieren die zo goed stil zaten en die geaaid mochten worden. Wat is het verschil tussen een Egel en een Mol? Voel maar!kerstwandeling

De avondvierdaagse zit er weer op! wandeling

Het was warm, maar gelukkig koelde het ‘s avonds redelijk af. En de routes gingen door natuurgebieden waar de bomen voor een natuurlijke verkoeling zorgden. De deelname was minder als andere jaren, maar het was even gezellig  en interessant.

Wat bijzonder opviel was natuurlijk de droogte. Graslanden waren geel, sommige bomen hadden al dorre bladeren en de waterplassen waren soms droog. Wat mij het meeste opviel was dat de echte natte natuurgebieden, waar je anders met laarzen moet lopen, Castenrayse vennen, het broekbos in het Schuitwater en het Koelbroek, dat die bijna droog stonden. En de Groote Molenbeek, droog!

Het gaf een hele andere beleving wanneer  je in zo’n droge periode  door die gebieden loopt.

 Het was in ieder geval zeer de moeite waard om toch even de warmte van de vooravond te trotseren.
Kijk voor een foto-impressie hier

Slootjesdagen bij Aan de Drift, 9 en 10-6-2018.
Slootjesdag


Het was een gezellige drukte. De waterdiertjes waren niet meer veilig. Met schepnetjes werd aardig wat onrust onder water veroorzaakt. De Geelgerande watertorren werden gevangen en, gezellig samen met kikkervisjes in een bakje, bekeken en daarna nog onder de loup genomen.
Kijk voor een impressie van hier .

Plantenwandeling in Natuurgebied Schlangenberg, 6 juni 2018.

Schlangenberg, zinkviooltje,

Wat was het warm, maar “woh” wat was het mooi op en rond de Schlangenberg met zijn unieke zinkflora. We hebben genoten van het typische zinkviooltje, de blaassilene, het Engelse gras, de engbloem, de vleugeltjesbloem, het zonneroosje, de kleine pimpernel, beemdkroon en nog vele andere in dit gebied bloeiende planten. Gelukkig waren de orchideeën nog niet uitgebloeid; we zagen “het soldaatje”, de piramide-orchis, de rietorchis, de keverorchis en de muggenorchis. Ook de “blauwtjes” fladderden vrolijk in het rond en “poedelden” hier, zoals je vaak in zonnige streken in het buitenland ziet, op paardenuitwerpselen.
Met een drankje, een hapje en een rondwandeling in het historische stadje Kornelimünster werd deze bijzonder mooie dag op een gezellige manier afgesloten. Voor een foto-impressie van René klik hier

 

Kroegjestocht 2018Kroegjestocht, landschap

Gulpen, Eys, Wahlwiller, Gulpen.
De weersvoorspellingen waren dreigend: Na de middag stevige buien en onweer! Maar echte IVNners laten zich niet afschrikken. Een leuke groep van 20 personen verzamelde zich op het terras van De Imperator in Gulpen om een goede bodem te leggen voor een stevige wandeling (lekkere vlaai).
De zon scheen al vol op. Het beloofde veel goeds.
De route loopt langs de Gulp en de Eyserbeek door het glooiend landschap. De natuur is op haar mooist. Weilanden vol bloemen: Ratelaar, Groot Streepzaad, Boterbloemen,, Margrieten, Oranje Havikskruid, omzoomd met Vlieren en Meidoorns die in bloei staan. Wat is Zuid Limburg toch prachtig!
Via Eys, op weg naar Wahlwiller, over het Miljoenenlijntje. Onderweg, op de Kruisberg, even pauzerend onder een grote Eik waar een jong meesje verwoedde pogingen deed om tegen de stam omhoog te klimmen, om bescherming te zoeken in het groen (het is gelukt!).
In Wahlwiller lunchpauze tegenover de Cunibertuskerk. We hebben geluk. De kerk is open en we kunnen de kruiswegstatie van Aad de Haan goed bekijken.
De route gaat door Party, weer omhoog de Gulperberg op. Vandaaruit heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Je waant je een beetje in Toscane als je de rij Populieren in de verte ziet. Het lijken net Cypressen. Het klooster van Wittem ligt prominent in beeld.
Door het bos weer bergafwaarts. We worden opgewacht door een moeder Lakenvelder met haar heel jonge kalfje. De rest van de kudde is in de verte nog zichtbaar.
Gulpen is weer in zicht en het is nog steeds prachtig weer! Gelukkig hebben de weermannen niet altijd gelijk.
We strijken weer neer op het terras van de Imperator en genieten van een lekker drankje voordat we weer huiswaarts keren. Een foto impressie van Sjaak en Miep vind je hier.
Wim, bedankt voor deze prachtige wandeling!

Een dagje De Doort. 3-5-2018
Boomkikker, amfibie, terugblik

Je gaat op stap met de Plantenwerkgroep, naar een mooi natuurgebiedje om de speciale plantenwereld te bewonderen: De Doort. Maar stiekem weet je ook wel dat daar ook Boomkikkers zitten.
Camera mee, natuurlijk. We hebben geluk. Het is prachtig weer, dus er moet wel een kikkertje te zien zijn, al zonnebadend op een braamblad. Dus de looproute wordt: langs het water waar braamstruiken in het zonnetje staan. Kijkend naar sporen, niet van dieren maar van mensen. Waar het gras flink is platgetrapt kijken we extra goed. Het is wel even goed zoeken, maar jawel hoor! De eerste Boomkikker zit lekker in het zonnetje. Oogjes half dicht. Nog niet echt wakker (’t is al 10 uur.) maar toch enigszins alert.Boomkikker, amfibie, terugblik “Wat willen die mensen die in mijn zon staan?”
Flinke opwinding in ons groepje. Camera’s in de aanslag. Van boven, van onderen, van links, van rechts. Klik, klik, klik.
Het onderwerp blijft stoïcijns zitten. Zo van “Dat heb ik vaker meegemaakt, maar ga niet in mijn zon staan!”.
Oké. Het onderwerp blijft bij deze ene pose. Dus we gaan door.
Waar kwamen we ook al weer voor? O, ja! De bijzondere planten! Gelukkig hebben we die ook gezien.
Maar ook nog meer Boomkikkers. De oudjes kun je herkennen aan de schrammetjes op hun gladde groene lijfje. Ja, de doorntjes laten ook littekens achter. De jonkies hebben nog een puntgaaf velletje. Als ze echt wakker worden zie je hun prachtige goudkleurige oogjes die jou net zo aankijken als jij hen. De meeste kikkertjes zitten met hun pootjes onder hun bolrond lijfje. Last van koude voetjes? (nee hoor, zo beperken ze vochtverlies).
Als ze genoeg van ons hebben gaan ze aan de wandel en zie je hun speciale vingertjes met hechtschijfjes, Er was één sportieveling. Hij maakte een sprong van minstens één meter! En dat voor een diertje dat maximaal 5 cm is! Vergelijk dat eens met de wereldkampioen verspringen: 8,95 m, en dat ook nog eens zonder aanloop! Respect!!!
Boomkikker, amfibie, terugblikHet was een speciale dag: De Doort, de prachtige flora en de speciale Boomkikkertjes!

Vogelwandeling in het Lottummer Schuitwater 8 april 2018.

Een prachtige en gezellige wandeling!
We hoopten op 40 soorten, maar door de vissers en de lagere waterstand spotten we vooral minder watervogels dan verwacht.

1 Boomklever        10 Gr. bonte specht 19 Meerkoet       28 Wilde eend
2 Boomkruiper      11 Grote lijster          20 Merel              29 Winterkoning
3 Boompieper       12 Heggenmus          21Nijlgans           30 Witte kwikstaart
4 Fazant                 13 Houtduif                22 Pimpelmees  31 Zanglijster
5 Gaai                     14 Kauw                      23 Roodborst     32 Zwarte kraai
6 Goudhaantje     15 Kievit                       24 Spreeuw        33 Zwarte specht
7 Grauwe gans     16 Koolmees               25 Tjiftjaf            34 Zwartkop
8 Groene specht  17 Kuifeend                 26 Vink                     Haas
9 Groenling           18 Matkop                   27 Waterhoen         ReeVogelwandeling

 

2 aprilfoodwalk, kind,

Foodwalk for kids

Het was een gezellige boel bij de Gortmeule! Kinderen met (groot)ouders  die benieuwd waren naar wat je uit de natuur kunt eten. Kinderen gingen gewapend met handschoenen (brandnetels), mandjes en scharen op pad met de gidsen en kruidenvrouwtjes. De bloemetjes waren net boven de grond . Ze hadden last gehad van het koude voorjaar .  Maar ze waren er: Hondsdraf, Zevenblad, Kleine Veldkers, Brandnetels, Look zonder look,  Paardenbloemen en nog meer. Er werd intensief gezocht en verzameld. En daarna natuurlijk: schoonmaken, wassen, fijn knippen en koken in de “keuken” van de Gortmeule. In de keuken werden we ontvangen met Brandnetelthee met cake en heerlijke Duizenknoopjam

Samen gingen we aan de slag om een vijfgangen menu klaar te maken van alle lekkere kruiden die we gevonden hadden:

Stokbrood met pesto van Zevenblad en Look zonder look
Gortmeulesoep met stokbrood en kruidenboter met Daslook en  het verhaal van de Soepsteen.
Gevulde eieren met Daslook
Poffertjes met Brandnetel en Zevenblad
Yochurt met Bosvruchten (maar die kwamen uit de diepvries)
O, en niet te vergeten de lekkere kruidenkaas met Kleine Veldkers!

We kunnen nu zeker zeggen: Onkruid, da’s pas lekker!

Kijk even naar de foto's van Sjaak van Wijlick om een indruk te krijgen van de gezellige sfeer.

7 februari

1e Activiteit van de Scharrelkids van de Maasdorpen

Het was zover: Woensdag 7 februari zijn we met  Scharrelkids IVN de Maasdorpen van start gegaan.

Met 56 kinderen en 24 vrijwilligers zijn we een middag op ontdekkingstocht in de Kasteelse bossen te Horst gegaan. 56 kinderen waren in 8 groepen verdeeld en speelde 2½ uur in de buitenlucht. Het weer was geweldig mooi -1°C een zonnetje aan de hemel, een betere start konden we ons niet wensen. Halfweg de middag kregen alle kinderen met begeleiding een rustpauze waarin ze konden genieten van een versnapering. Om 14.30 uur waren alle kinderen moe maar voldaan en gingen tevreden naar huis. Nu al heb ik veel bedankjes gekregen voor deze mooie middag. Nu aan de slag voor de volgende keer op 14 maart weer van 14.00 uur tot 16.30 uur.

Hier vind je enkele foto's van deze gezellige middag

29 januari

Foto's Winterwandeling in 't Sohr.

 

6 januari 2018

Nieuwjaarswandeling in 't Jammerdal

De traditionele nieuwjaarswandeling werd weer druk bezocht  Ca. 80 deelnemers liepen, begeleid door de gidsen Jacques, Peter, Frans, Wilmie en Theo, door het prachtige Jammerdal. Af en toe was het een stevige klim, maar de uitzichten waren dan ook zeer de moeite waard. De gidsen wisten boeiend te vertellen over de historie van het gebied. de steilrand, de kleiafgravingen, de grafheuvels etc.
Na afloop was er natuurlijk weer de, ook traditionele, erwtensoep, die heerlijk smaakte na zo'n wandeling
Voor kleine fotoimpressie van Sjaak van Wijlick en Miep Philipsen klik hier

27 december 2017

IVN De Maasdorpen en de Kerstwandeling

Het was een gezellige beestenboel in de kind vos kerstwandelingstand van IVN De Maasdorpen. De vos, de auerhaan, de egel,en nog veel meer dieren waren te zien en ......
de kinderen mochten ze aaien en goed bekijken.
Hier werd gretig gebruik van gemaakt. Klik hier voor een impressie

4 november 2017

Nationale Natuurwerkdag 2017.

Ëen keer per jaar is de Nationale Natuurwerkdag. Jong en oud wordt uitgenodigd om, onder begeleiding van Staatsbosbeheer) de handen uit de mouwen te steken in een natuurgebied.
In “ons” gebied was dat dit jaar in het Schuitwater.

We (de VNeL groep van het IVN, en de Peelrunners) werden om 9.30 uur ontvangen door Ralf (boswachter bij SBB). De gereedschappen lagen al klaar, (de EHBOkist ook : ) .

Ook TV Reindonk kwam opnames maken. Klik hier voor de uitzending.

Ralf en Bart gaven aan de grote groep vrijwilligers duidelijke instructies en iedereen ging met zijn of haar gereedschap het heiveld in om Berken en jonge Dennen te verwijderen.

Er werd keihard gewerkt, gezaagd, gehakt, gesjouwd, en met 45 personen (mannen, vrouwen en kinderen) krijg je wel wat voor elkaar. Na afloop zag je geen Den of Berk meer staan, alleen nog liggen op grote hopen. De hei krijgt dus weer de ruimte evenals zeldzame paddens toelen en planten.

De foto’s kun je hier bekijken.

Na afloop gaf Bart nog een kleine paddenstoelenexcursie voor een kleine groep.

Het was een geweldige productieve ochtend. De Pastoorswei ligt er weer prachtig bij!

Ralf (SBB), nog van harte bedankt voor de heerlijke vlaai!

Volgend jaar is er een herkansing om een steentje bij te dragen aan het behoud van de prachtige natuur van Noord Limburg.

Miep Philipsen

25-26 augustus 2017

De Rode bosmier,

leerschool voor duurzame samenleving.

Zelfs bij menig natuurliefhebber lijden mieren onder een negatief imago. Het zijn lastpakken die je tegelterras ondermijnen, het gemunt hebben op het eten in je keuken of je in de billen bijten zodra je je ergens in de natuur neervlijt.
Maar niet zo voor Arjan van den Bosch die al jong gefascineerd raakte door mieren en hun levenswijze. Vrijdag 25 augustus was hij als spreker te gast in het Zoemhukske om er een avond lang te vertellen over zijn passie:

de Rode bosmier.
Wanneer Arjan in 1996 in Venlo komt wonen, maakt hij kennis met het natuurgebied in het dal van de Mierbeek, waar hij een grote kolonie Rode bosmieren ontdekt. Hij begint de nesten te tellen en in kaart te brengen. Het wordt spannend als de Gemeente Venlo besluit dat precies op die plaats in 2012 de FloriArjan van den Bosch Bosmierenade zal plaatsvinden. De vraag is of de Bosmierkolonie bestand zal zijn tegen zo veel menselijke stadsactiviteiten.
Nu vijf jaar na de Floriade en onnoemelijk veel observaties later is het antwoord nog altijd niet definitief. De ingrepen in het landschap door de bouw en de afbraak van het Floriadeterrein hebben de mieren ongetwijfeld in het defensief gedrongen, maar ze vertonen ook een wonderbaarlijke veerkracht om zich te herstellen en aan te passen aan de veranderingen. Zowaar een echte leerschool voor de verstedelijkte mens.
Zaterdagmorgen 26 augustus nam Arjan de belangstellenden mee voor een rondgang door zijn onderzoeksgebied. Wat een openbaring! Een nieuwe verborgen wereld gaat open voor de ogen van de deelnemers. Vele aspecten van de mierenmaatschappij passeren de revue. En als de deelnemers aan het eind van de excursie terugkeren, weten ze het zeker, ze zullen mieren nooit meer kunnen zien als alleen maar ‘lastpakken’.
Peter Hammer.                                                         Foto's van de excursie

Avondvierdaagse Broekhuizerbroek 3 augustus

Foto's

Avondvierdaagse Lottumer Schuitwater
1 augustus

Foto's

 

15 juli 2017 Fietstocht

Bij fraai fietsweer is zaterdag 15 juli de jaarlijkse fietstocht gehouden; over stiekeme weggetjes en onverwachte paden. Piet Hoebers kent ze allemaal: naar Broekhuizen, Ooyen en via Swolgen weer terug.

Op de diverse stopplaatsen voor de middagpauze vertelde Piet o.a. over oorlogsmonumenten en kastelen, maar ook over de Maasterrassen en de ingenieus aangelegde waterlopen die de regio van de juiste hoeveelheid water voorzien.

De middagpauze bij Blueberrie Hill, heerlijke blauwebessenvlaai, bleek een goede greep.

Bij het bezoek aan Huize de Kolck, sinds 1904 een boerderij in U-vorm met gracht en oprijlaan, werden de fietsers opgewacht door de huidige bewoners van het pand. Zij vertelden over de geschiedenis van het huis, de herbouw en over de huidige boerderij. Het verhaal was zo boeiend dat enkele fietsers het vertrek van de groep misten en in verhoogd tempo de anderen moesten opzoeken. Dat is gelukt!Uitleg Huize de KolckHet volgende deel van de tocht stond in het teken van de inrichting van de hoogwatergeul tussen Ooyen en Wanssum. Piet kon er alles over vertellen: het archeologisch onderzoek, dat overigens weinig heeft opgeleverd, en wat er allemaal moet gaan gebeuren in het gebied. Behalve de door Staatsbosbeheer aangelegde vijvers in ’t Sohr is er nog niet veel te zien, maar de aannemer staat te popelen; er is namelijk getekend voor een oplevering in 2020. Volgend jaar of een jaar later nog eens gaan kijken?

Aan ‘t Sohr, de laatste stopplaats, werd Piet Hoebers bedankt voor een prachtige en leerzame fietstocht, om vervolgens via Swolgen en Meterik de 32 kilometer vol te maken.

10-juni 2017 VNeL op inspectie

VNeL op inspectie!

Zaterdag 10 juni stapte een groep vrijwilligers van de VNeL groep op de fiets voor het jaarlijkse uitstapje: de fietstocht door de natuurgebieden, waaraan we de hele winter hard hebben gewerkt.VNeL

Wat is het resultaat van al dat zwoegen? In de winter zie je langs de weg alleen al de takkenbossen liggen die we met zijn allen uit de kostbare natuurgebieden hebben gehaald. Maar nu zie je wat het oplevert: een diversiteit aan vegetatie. Zeldzame planten die weer terugkomen nadat er geplagd is, bijvoorbeeld de Zonnedauw bij het IVN-ven. Orchideeën die weer weelderig bloeien, de Blauwe knoop, Moeraskartelblad, Grote en Kleine ratelaar , Echte koekoeksbloem en nog véél meer!
Wat we ook tegenkwamen was een Beverburcht in een weiland: een burcht in het water, met minimaal 4 gangen die naar de burcht liepen, (de gangen vol water, dus goed beschermd tegen lastige indringers), een “wandelpad” van de poel naar het voorraadsbos, waar al enkele Populieren waren aangeknabbeld. Maar het mooiste was: wij, VNeL’lers,  hebben enkel zaterdagen met man vrouw en alle macht een serie Knotwilgen geknot die rond een poel staan. En ja, je begrijpt het al: nu staan er nog 2. De rest heeft de Bever onder tanden genomen. Misschien vond hij dat zijn burcht te veel in de schaduw lag? Of dacht hij: Ik kan het beter!
Maar dat tussendoor. De natuurgebiedjes die we bezocht hebben, waren: Schuitwater, Kaldenbroek, route langs de Maas. Bart en Ton hebben ons alles laten zien wat het resultaat was van ons harde, maar gezellige werk in de wintermaanden. En natuurlijk was er weer een welkome stop bij de Theetuinen waar we genoten hebben van de heerlijke koffie met …………. Kijk even naar de FOTO’S om een idee te krijgen van de gezelligheid.

Bart en Ton, bedankt voor deze geweldige middag!

Tot ziens in de winter!

Miep


Foto's

7 mei

Vierseizoenenwandeling Lente Castenrayse vennen vanuit de Gortmolen

Lentewandeling De Maasdorpen IVN Gortmolen

17-04- 2017, Paasmaandag, Foodwalk for kids.

Eetbare planten verzamelenDe weersvoorspellingen waren dreigend: flinke buien en koud! Maar gelukkig waren het maar voorspellingen. De werkelijkheid was: frisse wind en prachtige luchten. 
We waren te gast bij De Gortmeule. Niet alleen omdat het zo’n mooie locatie is, maar ook omdat daar onbespoten natuur is en zeker geen uitlaatplek voor hondjes.
Dat de Foodwalk voor kinderen bedoeld was, was geen probleem. De 5 kinderen kregen hulp van 12 volwassenen bij het zoeken naar eetbare planten. De IVN-gidsen vertelden welke planten eetbaar (en lekker) waren en waar je ze voor zou kunnen gebruiken (EHBO werd ook meteen toegepast bij brandnetelblessure). De mandjes die de deelnemers kregen, werden enthousiast gevuld met Brandnetel, Zevenblad, Paardenbloemen, Hondsdraf, Dovenetel en Look zonder look. Natuurlijk was er ook aandacht voor de mooie omgeving en de zeldzame orchideeën die we tegen kwamen, werden dan ook aandachtig bekeken, maar verder met rust gelaten.
Na de lekkere wandeling mochten we in de Gasterij van de Gortmeule de eetbare planten klaarmaken voor consumptie. De kinderen waren druk maar aandachtig bezig met het wassen en snijden van de kruiden. De volwassen deelnemers waren een goede hulp. Het resultaat was heerlijke Brandnetelsoep en lekkere kruidenthee.
Verder stond er nog een proeverijtje op het buffet van kruidenboter met Daslook, eiersalade met Daslook, Brandnetelflensjes en twee soorten pesto van Zevenblad. En vanzelfsprekend ook de heerlijke Vlierbloesemsiroop. 
Het was een hele gezellige middag waar jong en oud van genoten hebben.

Voor meer foto's klik hier.

2017

Vogelwandeling in 't Sohr met leden van de VWG op 9 april.

't Sohr VWG
De Grote bonte specht en Holenduif duidelijk in beeld. En...

2016

Ad Havermans pleit voor Duurzame ontwikkeling
17 november 2016 Lezing over klimaat en energie

Herfstwandeling: volop kleur 
18 oktober 2016 Fotoverslag van een natuurwandeling

Amfibieën hebben het moeilijk    
6 september 2016 Presentatie over Amfibieën in Nederland

IVN op het Rozenfestival Lottum   
17 augustus 2016 Fotoverslag van IVN activiteiten op het rozenfestival

Avondvierdaagse Natuurgebieden 2016: singin' in the rain 
6 augustus 2016 Fotoverslag over de avondvierdaagse natuurgebieden

Fietstocht met Piet Hoebers, een andere kijk op eigenstreek   
17 juli 2016 Fotoverslag en fietsroute    

Slootjesdag helemaal niet in het water gevallen    
13 juni 2016  Fotoverslag over de slootjesdagen

Geslaagde Lentekroegjestocht     
22 mei 2016 Fotoverslag van een wandeling door Zuid Limburg    

Voorzitter Jac Neessen treedt terug  
4 mei 2016 Verslag over het afscheid van de voorzitter    

20 jaar Vrijwillig Natuur- en Landschapsbeheer in Kaldenbroek   16 februari 2016 Verslag over de beheer werkgroep

Nieuwjaarswandeling heel geslaagd   
10 januari 2016 Fotoverslag van de nieuwjaar wandeling

2015

Veel bijzondere nachtvlinders in het Schuitwater  
16 september 2015 Verslagen over de werkwijze en de resultaten van vlindertellingen.

Schuitwater, vertrouwd en altijd nieuw   
7 augustus 2015 Fotoverslag van het schuitwater

Mariapeel, zo veel meer te bieden   
6 augustus 2015 Fotoverslag over de Mariapeel

Elsbeemden, heel verrassend    
5 augustus 2015 Fotoverslag over de Elsbeemden

Kaldenbroek, vierdaagse afgetrapt    
4 augustus 2015 Fotoverslag over Kaldenbroek

Een stralende Slootjes dag   
18 juni 2015 Fotoverslag over slootje dag 2015

Geslaagde Fotoworkshop voor kids   
14 mei 2015 Fotoverslag van de fotoworkshop

De Maasdorpen wandelen 2015 in    
3 januari 2015 Fotoverslag van nieuwjaar wandeling 2015

2014

Natuurwerkdag 2014 succesvol
2 november 2014 Fotoverslag van natuurwerkdag 2014

Avondvierdaagse 2014: Schuitwater   
8 augustus 2014 Fotoverslag Schuitwater

Avondvierdaagse: Schadijkse bossen   
7 augustus 2014 Verslag met routebeschrijving Schadijkse Bossen

Avondvierdaagse: Castenrayse vennen  
6 augustus 2014 Verslag met wandelroute

Avondvierdaagse van start 't Sohr 
5 augustus 2014 Verslag met routebeschrijving 

Heerlijke fietstocht   
7 juli 2014 Verslag van een fietstocht met de route

Genoten van: Speurtocht voor kinderen   
28 mei 2014 Fotoverslag van een natuurspeurtocht

Workshop natuurfotografie voor kids   
22 mei 2014 Verslag van de workshop

Na 25 jaar 'rust efkes en geniet'  
9 maart 2014 Verslag over het schuitwater

IVN De Maasdorpen stapt het nieuwe jaar in   
8 januari 2014 Verslag over de nieuwjaar wandeling 2014