Terugblik op activiteiten IVN De Maasdorpen.

Inleveren kopij

Activiteit Plantenwerkgroep
In de sporen van de Roofridders

18-9-2021

Natuur, Maas, PWG

Hoewel op 18 september de verwachting voor het aantreffen van bloeiende planten na de mooie zomer laag was, is de plantenwerkgroep er toch op uitgetrokken.

De Stalberg was de keuze. Een strook maasoever langs de rijksweg N271 ter hoogte van De Hamert. Een uniek gebied omdat de rivierduinen hier dicht tegen de Maas aanliggen.
Het gebied is vernoemd naar Jan van Stalbergen, een roofridder uit de middeleeuwen die vanuit zijn burcht tol hief op voorbijkomende schepen.
De afwezigheid van de koeien die het gebied doorgaans begrazen maakte de wandeling door de hoge begroeing tot een ware struintocht. Onder het door een lichte ochtendnevel gefilterd zonlicht baanden wij ons een weg in een sprookjesachtige wereld. De intrede van de herfst.

Maar toch, kranig vormen zij nog hun bloemen. Niet in grote getale, maar her en der aanwezig. De haagwinde, het veelgenoemde ‘pispotje’, de witte smeerwortel voor het laatste beetje nectar voor de hommels, en het walstro met zijn karakteristieke bladkransjes en de kleine witte bloemetjes. Behalve wat diep verborgen zeepkruid ook een dapper rapunzelklokje. Een der laatsten na een uitbundig rapunzelseizoen.
Op het eerste gezicht rolklaver ? Maar nee, na gedegen determinatie bleken het de gele bloempjes van de veldlathyrus te zijn. Lid van de vlinderbloemenfamilie. Ooit van gehoord ? Ik eerlijk gezegd niet. Een grappige discussie ontspon zich of bij het uitspreken van de naam of de klemtoon moest vallen op –la- of op –thy-.
Een ander leuk aspect van de plantenwerkgroep is het delen van kennis: Een ieder weet wel iets. Hoe schijnbaar onbetekenend leidt het delen van informatie tot een verrijking.
Een voorbeeld?

Op onze struintocht stuitten wij op de hogerop gelegen oever op een BWB-paal. Een wat? zult u zich afvragen ? Een lid van onze groep wist ons te vertellen dat dit zogenaamde beperkt WinterBed palen zijn. De grens tussen het onbeperkte- en beperkte winterbed werd volgens de rivierenwet met palen aangegeven. De palen zijn genummerd. Op de rechter maasoever een even nummer, en op de linker een oneven nummer. Door de komst van GPS hebben de palen hun functie verloren. Het blijven echter belangrijke landschapselementen. Erfgoed uit het verleden dat refereert aan onze verbintenis met de Maas.

Dat er zich in de berm van de N271 bijzondere verschijnselen waar te nemen zijn wisten we al toen we er ooit hertshoornweegbree tegen kwamen. Een plantje wat alleen in een zilte omgeving voorkomt zoals aan de kust en in de duinen. Dat het hier zijn biotoop gevonden heeft komt waarschijnlijk door de pekel die als gladheidsbestrijding wordt gestrooid. 
Kunnen we er tijdens deze wandeling nog een bijzonder plantje aan toevoegen ? Jawel, lijkend op de paarse dovenetel staat daar eenzaam en armetierig de stinkende Ballote. Ook hier hoor ik u denken: Nooit van gehoord. Hij is dan ook zeer zeldzaam. Voorkomend in de duinen, langs de grote rivieren, zuid Limburg......

Spijt dat we er toch op uitgetrokken zijn ? Allerminst met zo’n diverse natuur. We wonen in een mooie provincie. Laten we het zo behouden.
enkel leuke foto's van Theo klik hier

Theo


Workshop Natuurfotografie

12-09-2020

Fotografiecursus, Zoemhukske

Eigenlijk was deze workshop gepland in mei. Maar helaas: Corona heeft onze plannen gedwarsboomd. Gelukkig hebben we een datum in de nog vrij "veilige" periode kunnen plannen, en kon het meerendeel van de deelnemers present zijn. Met in achtneming van de Corona maatregelen werd het toch een leerrijke ochtend. Eerst natuurlijk het theoretische gedeelte en daarna de natuur in. Na 2 uur kwam iedereen enthousiast terug in het Zoemhukske. Foto's werden geselecteerd en van elke deelnemer werd 1 foto vakkundig besproken door Jan Linskens (de docent). Het is leuk om te zien dat iedere deelnemer zijn/haar eigen stijl heeft en dat het resultaat heel andere foto's heeft opgeleverd als in de eerste groep (zie hieronder). Er werd nog gezellig nagekaart en iedereen ging met een goed gevoel naar huis. Klik hier voor de besproken foto's van de deelnemers


Workshop natuurfotografie

29-2-2020Fotografiecursus

Zaterdagmorgen, 8 uur. De deelnemers komen vol enthousiasme naar het Zoemhukske waar de koffie klaar staat. Jan Linskens, Natuurfotograaf geeft een introductie over natuurfotografie waarna we “de natuur” ingaan. De Kasteelse bossen is het onderwerp.  Allerlei camera’s gaan in de aanslag voor landschap-, dichtbij fotografie. Onderwerpen genoeg. Het is de manier van kijken. Hoe benader je het onderwerp. Hoe fotografeer ik vliegende vogels? Hoe maak ik van de Aaalscholvers in een boom een spannende foto? Hoe werkt mijn camera? Allerlei vragen die op Jan werden afgevuurd.
Daarna naar het “wildlife” van Horst. De dierenwei: waar het vogelvrouwtje een dankbaar onderwerp was.
Terug in het Zoemhukske werden de foto’s bekeken en de beste geselecteerd en besproken door Jan.
Veel tips werden gegeven, veel vragen werden afgevuurd . Het was een gezellige en leerzame ochtend. Voor herhaling vatbaar. Kijk voor een impressie en de foto’s van de cursisten hier


Nieuwjaarswandeling langs de Schwalm

4-1-2020

Schwalm, NieuwjaarswandelingDe jaarlijkse Nieuwjaarswandeling was weer een succes! Iedereen stond te trappelen om te starten. Sommige deelnemers kenden het gebied niet en waren blij verrast met zo'n ruig gebied. De Schwalm kronkelt tussen de bomen, soms rustig kabbelend, maar hij heeft ook stukken waar je de stroomsnelheid van het water duidelijk ziet.
De  Schwalm laat zijn sporen na in het landschap in de vorm van steile oevers, zandbanken,grillige bochten. Het mooie van de wandeling was dat we vaak langs de oever liepen en telkens een ander zicht er op hadden.
De Bever was ook duidelijk aanwezig. Er lagen aardig wat grote en kleine bomen plat, met de duidelijke sporen van de tanden. Op zijn manier is de Bever ook een landschapsbeheerder, alleen is er weinig overleg met de andere beheerders.
Na de wandeling stond de traditionele erwtensoep klaar bij  De Mert in Swalmen. Hij smaakte heerlijk!
Voor een fotoimpressie van Miep Philipsen kunt u hier klikken