Terugblik 2019

Nationale Natuurwerkdag in het Schuitwater.

2  november

Natuurwerkdag

Een grote groep vrijwilligers en de Lopersgroep De Peelrunners stonden klaar om weer flink de handen uit de mouwen te steken, in en voor de natuur.
We kregen een warm welkom van Ralf van Bree (Staatsbosbeheer) Carla Brugman, (Gedeputeerde Staten) Bart Reintjes en Ton Wismans (IVN) en de voorzitter van de Peelrunners.
Het weer werkte goed mee, dus aan de slag! Berken en Dennen werden gezaagd, die bomen werden zo verzameld dat de hei de ruimte kreeg en de natuur er weer uitzag alsof het altijd zo geweest was. Maar dat heeft heel wat zweetdruppels gekost! Er is een nieuwe corridor ontstaan waar de insecten hun leefgebied door kunnen uitbreiden, vooral de vlinders zullen hiervan profiteren.
Ralf had de pauze goed ingepland, de enige regenbui van die morgen kwam toen voorbij, waardoor het erg knus werd in de tent.  
Om 12.30 uur was de klus geklaard en keek iedereen tevreden terug op een gezellige morgen. De natuur was dankbaar, net als Ralf.
Peelrunners, tot volgend jaar! En VNeL-lers, Tot volgende week!
Voor een foto impressie van Miep klik hier 
Voor een foto impressie van Sjaak klik hier

 

Avondvierdaagse

29 juli tot en met 1 augustus

Zonsondergang, Schadijker bossen,

4 avonden wandelen door 4 verschillende natuurgebieden, Ieder gebied heeft zijn eigen karakter. Schadijker bossen: bos, hei en stuifduinen
’t Sohr: Overloop gebied van de Maas bij extreem hoog water. Nieuwe natuur.
Zwarte Plak: Op zoek naar de Kamiël van de Piel. En ja, we hebben hem gevonden.
Het Schuitwater: een heel gevarieerd gebied waar je moerasbos en hei kunt tegen komen.
En dat allemaal op zo’n klein stukje Noord Limburg.
Het weer was gelukkig niet meer zo extreem als de week ervoor toen het 40 °C was. Lekker om te wandelen. Dat de mensen er ook zo over dachten bleek uit het groot aantal deelnemers. Gelukkig waren er voldoende gidsen om er kleine groepjes van te maken.
De afsluiting was natuurlijk weer traditiegetrouw bij de Roode Vennen waar nog lekker nagepraat kon worden over deze prachtige Avondvierdaagse.
Voor een foto impressie van Sjaak, Ilse en Miep kunt u klikken op onderstaande links
Schadijker bossen: Sjaak en Miep
’t Sohr: Sjaak en Miep
De Peel: Miep
Schuitwater: Miep

 

Slootjesdag

15 & 16 juni

Het weer hielp weer goed mee! Lekkere temperatuur! Gezellige drukte bij het ven bij Aan de Drift waar het IVN elk jaar weer hartelijk welkom is! 
Vaderdag was in dit geval: Slootjesdag. Niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook voor de ouders. 
Het ven was geminimaliseerd door de droge zomer van 2018. Er is nog steeds te weinig regen gevallen. Maar er zat genoeg leven in het water: Groene kikkers, Watersalamanders, Larven ven Libellen, Larven van de Geelgerande Watertor, Bloedzuigers, Bootsmannetjes en nog veel meer.
Kijk voor een fot-impressie hier
 

Terugblik op een prachtige Kroegjestocht

23 mei

De weersvoorspellingen waren prima, zonnig, 22 graden Celcius. De jassen konden thuis blijven. Traditioneel was de start bij een gezellig café, in dit geval de Zwarte Ruiter in Gulpen. Eerst koffie, met of zonder vlaai. Altijd een goede bodem voor een mooie wandeling. 16 deelnemers, een gezellige groep. De route was zoals altijd in Zuid Limburg: heuvelachtig met prachtige uitzichten. Op dit tijdstip was het ook nog rijkelijk gedecoreerd met de voorjaarsflora: Kijk even naar de foto’s voor de variatie aan bloemen. Hele weilanden waren geel van de boterbloemen, de vogeltjes deden hun uiterste best om met hun gezang de bloemenpracht te overtreffen. We hoorden zelfs de Nachtegaal! Het was of je door een plaatjesboek wandelde!
De welverdiende lunch was in Mechelen in een gezellig restaurant. We konden weer uitgerust verder door een schitterend decor. Wat is Zuid Limburg toch prachtig! Om 5 uur waren we weer terug in Gulpen waar “onze” tafel nog klaarstond  voor een lekker drankje.

Het was weer een zeer geslaagde wandeling! Ik verheug me nu al op volgend jaar. Klik voor een sfeerimpressie hier

 

Een geslaagde Wildplukwandeling voor kinderen.

22 april

Het weer werkte heel goed mee. De warmste 2e Paasdag ooit gemeten. De laarzen hadden plaatsgemaakt voor zomerschoentjes. 18 deelnemers gingen enthousiast mee op pad, op het Landgoed De Gortmeule. Op zoek naar eetbare kruiden. Op het verlanglijstje stonden: Brandnetel, Zevenblad, Paardenbloemen, Kleine Veldkers, Witte Dovenetel, Look zonder Look en nog veel meer. Lekker voor in de soep en de kruidenkaas en poffertjes. Na het “oogsten” volgde het schoonmaken van de kruiden en het verwerken tot wat lekkers. Iedereen deed gezellig mee. De soep met de soepsteen was heerlijk. De kinderen hingen aan Diny’s lippen toen ze het verhaal vertelde.
Elly kon het poffertjes bakken nauwelijks bijhouden, zoveel vraag was er.
Kortom: het was een gezellige middag. Kijk voor een fotoverslag van Sjaak even hier
 

Klimaatverandering

30 januari

Wit u nog bekijken wat u op deze avond gemist heeft, of de lezing aan de hand van de gebruikte beelden nog eens recapituleren?
Kijk dan naar van het volledige overzicht van op deze interessante avond gebruikte ‘dia’s’. Klikt een van de twee afbeeldingen aan.

Klimaatverandering

Water Klimaat

 

 

 

 

Nieuwjaarswandeling

5 januari

excursieZoals elk jaar was er weer veel belangstelling voor de Nieuwjaarswandeling. Het was dan ook een gezellig treffen en de nieuwjaarswensen werden van harte uitgewisseld. Het gebied dat werd bewandeld was vanuit de Wellsche Hut richting noorden door de Maasduinen. Het gebied van Jan d’n Duvel. Een historisch figuur in deze omgeving. Langs de Schaapskooi en het gebied waar deze zomer een hevige brand heeft gewoed. De sporen waren nog duidelijk te zien. Maar de natuur is sterk en ook hier komt de planten weer terug. De paraboolduinen en de zandverstuivingen zijn karakteristiek voor dit gebied. In de winter is er weinig plantengroei waar bij stil kon worden gestaan, maar de wetenswaardigheden over enkele bomen waren interessant om te horen. Langs het Reindersmeer weer terug naar de Welssche Hut waar de erwtensoep al stond te dampen. Het was weer een gezellige en mooie tocht door het winterse gebied. Met dank aan de gidsen Wim, Frans en Piet. Klik hier voor een fotoimpressie van Miep