Castenrayse Vennen

Flmstrip natuur Castenraysevennen

Castenrayse vennenZuidwest van het dorpje Castenray liggen de Castenrayse Vennen en het Castenrayse broek. De bewoners van Castenray gebruiken deze namen liever niet, maar zeggen De Pès. De vennen van enkele hectaren groot liggen in een 70 ha groot bosrijk gebied in een breed komvormig dal van de Lollebeek. De diepte is maximaal 50 cm maar veelal veel minder.

Het veengebied is ontstaan door de stagnatie van de afvoer van grond- en regenwater. Het veen is in het begin van de 20e eeuw voor een groot deel afgegraven door turfgravers, waardoor open plassen zijn ontstaan. Het gebied bestaat tegenwoordig voornamelijk uit broekbos en voor een klein deel uit grasland.

Zuidwest van de Castenrayse vennen ligt het Castenrayse broek. Het Castenrayse broek is een langgerekt gebied dat vroeger te midden van de heidevelden de drassige bovenloop van de Lollebeek vormde. Het bestaat tegenwoordig voornamelijk uit graslanden.

Bijzondere planten in de Castenrayse vennen zijn de Slangenwortel, Wateraardbei, Waterviolier en Koningsvaren. Wie goed zoekt, vindt er zelfs een Bolletjesvaren. Verder zien we de Schildereprijs, Klimopwaterranonkel, Zwarte zegge, Veldrus en de Kleine modderkruiper.

Castenrayse vennenEen wandeling door de Castenrayse vennen is een ware belevenis. Zelden wordt de wandelaar zo overrompeld door de jungleachtige natuur als hier in dit broekbos.

 

Voor een foto impressie klik Hier
Zo kom je in de Castenrayse vennen.
Wandelkaart