De Maasdorpen
Overig
zondag19feb2017

VNeL viert 25-jarig jubilea

Precies 25 jaar geleden begon de samenwerking van de IVN werkgroep VNeL met Staatsbosbeheer. foto's

Een van de eerste projecten die meteen werden aangepakt, was het herstel van een ven in de Swolgenderheide. Na de nodige jaren van herstelwerkzaamheden is er een prachtig stukje natte heidenatuur ontstaan met veel bijzondere planten en dieren. Als dank voor deJubileumze inzet kreeg het ven de naam IVN Ven.

Nu 25 jaar later werkt de werkgroep VNeL nog steeds aan het onderhoud van dit juweeltje aan de kroon van het Schuitwater. Zaterdag 18 februari stonden weer meer dan 20 noeste werkers klaar om voor de zoveelste keer het IVN-ven een flinke onderhoudsbeurt te geven. Met hak, schaar en met de hand werd opslag van berken en vliegdennen verwijderd. Bovendien is een stuk geplagd om ruimte te maken voor de kwetsbare populatie Klokjesgentianen.

Maar er was ook ruimte voor een feestelijke herdenking van dit bijzondere moment, te mee25 jaar VNeLr omdat drie leden die nu nog steeds behoren tot de ‘harde kern’ van de werkgroep er toen al bij waren: Ton Wismans, Wiel van der Linden en Frans van der Heyden (v.l.n.r). Zij vieren dit jaar hun 25-jarig jubileum bij de VNeL. Het bijzondere moment werd kracht bijgezet met goedgekozen woorden van Bart Reintjes en Andy Liebrand (boswachter Staatsbosbeheer). En daarna was er koffie en vlaai, heel veel vlaai!