PWG: Bomen op het Servaasterrein in Venray

Bomen in de vroege herfst, een bomenwandeling van de IVN-plantenwerkgroep op het Servaasterrein in Venray

In 1906 lieten de “Broeders van de Liefde Sint Servatius” een Geneeskundig Gesticht voor Krankzinnige Mannen en Zenuwlijders bouwen. Het complex werd opgezet als een paviljoensysteem dat als een burcht in het landschap lag. In dezelfde periode werden de bomen geplant, die met de gebouwen nog steeds de onderliggende structuur vormen van het terrein.

Die bomen zijn nu dus ruim honderd jaar oud!

In de loop der tijd is er in verschillende perioden gewijzigd en bijgebouwd. Met name in de jaren 50 en 60 toen men de oorlogsschade aan de gebouwen herstelde. De bomen die toen zijn aangeplant zijn inmiddels ook al weer ruim zeventig jaar oud.

Het zijn niet alleen inlandse bomen, maar ook veel bomen die van elders komen, met name uit Noord Amerika. Eind september beginnen de bladeren van sommige bomen al te verkleuren.

Maar we kunnen de bomen nog wel herkennen aan hun blad, schors,  groeiwijze en natuurlijk hun vruchten. Bomen zijn belangrijk voor schaduw, het vasthouden van water en zuurstofproductie.

 

De IVN-plantenwerkgroep houdt zich bezig met het inventariseren van planten in hun natuurlijke omgeving. Lijkt het je leuk om je samen met anderen ook te verdiepen in de Nederlandse flora en plantengemeenschappen dan ben je van harte welkom. Wij blijven leren, dus ook al vind je jezelf een beginneling: je bent van harte welkom.

Graag wel van tevoren aanmelden bij de contactpersoon.

 

Vertrek: 13.10 u. vanaf P-plaats hoek Venrayseweg- Kasteellaan Horst (carpooling)

Start:     13.30 u. Parkeerplaats bij D’n Herk 96, 5803 DN Venray **

Contactpersoon Wim Philipsen: wimphilipsen@hetnet.nl

**  Mocht onverhoopt dit adres niet herkend worden, navigeer dan

naar Sint Servatiusweg 5, 5803 AD Venray, niet ver daarvandaan.

Waar
Parkeerplaats bij D’n Herk (Servaas)
D’n Herk 96
5803 DN Venray
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Wim Philipsen

IVN De Maasdorpen

Ontdek meer over

Deel deze pagina