Gesignaleerd

IVN'ers zijn vaak buiten en doen waarnemingen die de moeite waard zijn om te delen. Geef ze aan ons door en wij plaatsen de waarneming op deze site. Kies zelf voor een korte tekst en/of foto('s). Stuur ze ons 

Hij is er weer, de Blauwborst - 15 mei 2020

In de Maria Peel is het weer een gezellige drukte van ijverige vogels die een partner zoeken. De Fitis, hoog in de boom, blijft roepen : Het is mooi weer …. Maar het blijft niet zo (de pessimist). De Rietgors met zijn zwarte helm en witte kraag is gemakkelijk te herkennen. De Sprinkhaanzanger hoor je wel maar ziet hem niet . Hij doet zijn naam eer aan. De Zwaluwen jagen boven het grote ven op insecten, net terug van hun lange reis.
Maar het hoogtepunt vind ik is toch de Blauwborst. Elk voorjaar te vinden in de Maria Peel. Hij zingt dat het een lieve lust is. De jonge berkenboompjes zijn het podium, of een stevige tak van het snoeihout dat er ligt.Af en toe moet hij zijn keel smeren en zie je hem aan de rand van een plas. Het is een kleurrijk vogeltje: grijs/bruin, met een, je raadt het al, blauwe borst, met een witte punt er midden in (wit gesterde Blauwborst), rode rand er onder. Je herkent hem onmiddellijk. Boven het oog heeft hij een witte oogstreep.  Soms gaan die veertjes rechtop staan en lijkt het of hij stevige wenkbrauwen heeft. Is hij boos of opgewonden?
Ik ben benieuwd of hij een vrouwtje heeft gevonden. Ik hoop het. Hij heeft genoeg zijn best gedaan.

Blauwborst, vogel

Een zeldzaamheid in de tuin - 11 september 2019

Traliestinkzwam, paddenstoel, zeldzaamTraliestinkzwam Foto Miep Philipsen

Een paar weken geleden zagen we er al een, daarna nog 2 keer een exemplaar en vandaag weer een super mooi exemplaar van de Traliestinkzwam. Zomaar in onze eigen tuin! In Nederland is de Traliestinkzwam een zeldzaamheid. In Limburg komt hij maar op 3 (nu dus 4) plaatsen voor. Deze Stinkzwam valt op door zijn vorm, een traliewerk, en zijn prachtige kleur rood/oranje.
We hebben hem voor het eerst gezien in de Kasteeltuinen in Arcen, in de Bamboetuin, en omdat we daar vaak komen ga je natuurlijk kijken als er zoiets bijzonders is. Misschien dat er sporen aan onze schoenen zijn blijven hangen en ze op die manier bij ons in de tuin terecht zijn gekomen. Ik weet het niet. Maar we vinden het wel heel bijzonder, Ze voelen zich blijkbaar ook erg thuis bij ons, want dit is al het 4e exemplaar dit seizoen. Nu nog hopen dat we de eerste ontwikkeling zien: het ei waar de zwam uitkomt. Dat wil zeggen dat we nog beter in alle hoekjes moeten kijken.
Traliestinkzwam, paddenstoel, zeldzaamWil je meer weten van deze bijzondere Paddenstoel? Klik dan hier

De Grote Speldenprikzwam.   

Foto: Sjaak v. Wijlick

Grote Speldenprikzwam, Paddenstoel, zeldzaam

Afgelopen zaterdag (9 maart 2019) Heeft Bart Reintjes (coordinator van de VNeL-groep) weer een zeldzame zwam gevonden: De grote Speldenprikzwam. Als je naar de foto kijkt begrijp je de naam meteen. Maar bij groot moet je niet echt GROOT denken. Voor de VNeL-lers is dit natuurlijk een cadeautje! Hier doe je het voor! De natuur weer geschikt maken voor zeldzame pareltjes. Dit pareltje werd gevonden op de Swolgenderheide.
De gegevens hieronder komen van de Soortenbank site.
Beschrijving
< 1cm: loep
Vruchtlichaam spijker- tot tol- of vlak komvormig, Ø 0,5-1,5 cm. Binnenzijde witachtig tot crèmegeel, met zwarte stippen. Buitenzijde witachtig, met grijze rand, de peritheciën gebundeld diep wortelend in het substraat.
Steel lang, zwart.
Voorkomen
Op paardenmest.
Saprofiet.
Status
Zeldzaam, Rode Lijst (Kwetsbaar).

Verwante en/of gelijkende soorten
De Kleine speldeprikzwam (Poronia erici) (Z) op konijnen- en hazenkeutels.

De Heikikker is er weer!

Elk jaar is het weer spannend: Ben ik er op tijd bij? Het is toch zo'n prachtig gezicht! Blauwe kikkers, die alleen het water opzoeken om te paren. Honderden Heikikkers die in heidevennetjes hun kopjes boven het water uit steken. Een geweldig kikkerkoor laat van zich horen: plop, plop, plop, We zijn er weer! Maar probeer niet dicht bij te komen, want dan duiken we weer onder.
Als je de tijd neemt en rustig blijft zitten, dan komen ze wel weer boven. Maar ze zijn erg verlegen, of ze houden niet van pottenkijkers.
Maar het is toch de moeite waard om een middagje lekker in het zonnetje te gaan zitten wachten. Wil je meer weten van dit prachtig gebeuren? Klik dan even door op deze link Heikikker, paartijd, gesignaleerd Heikikker, paartijd, kikkerdril

Bever in het Schuitwater

Dat er bevers zitten in het Schuitwater weten we. De knaagsporen en dammen zijn overduidelijk, maar wie krijgt ze wel eens te zien?
Het is een van onze gidsen, René Colbers, gelukt om er eentje vast te leggen tijdens een van zijn 'safari's' door het Schuitwater!
De bever is hier in het filmpje te zien.

 

Juweeltje?

29 augustus 2017
Op een zwoele zomeravond zie ik een mooi vlindertje in onze serre.Vlinder Buxusmot Wit met een donkerbruin randje. En ja, ik fotografeer veel, dus, opname gemaakt en in de vlinderboeken gedoken om te achterhalen wat het is. Helaas geen resultaat. Maar gelukkig heeft onze IVN afdeling veel deskundigen op allerlei gebied. Even een mailtje naar Margot Vullings met foto. En ja hoor: Margot wist het! (natuurlijk). De Buxusmot! Ineens was het mooi vlindertje minder mooi en een gevaarlijk monstertje dat onze Buxushaagjes in het vizier had gekregen.
De volgende dag lag het vlindertje dood op de stoep. Maar ....... wel in de buurt van een mooie Buxusbol!
We jagen nu niet meer alleen op Leliehaantjes en Naaktslakken, maar ook op rupsen van de Buxusmot.
Als u meer wilt weten over de Buxusmot en de bestrijding ervan, klik dan hier. Groei&Bloei heeft een heel artikel gewijd aan dit onderwerp.
Miep Philipsen

 

Hij is er weer!

Vorig jaar op een zomeravond. Het schemert. Ik loop de tuin in en zie op het gazon een egel zitten. Hij had de poort gehoord en keek me aan, maar liep niet weg. Ik stop, ga op mijn hurken zitten en zeg tegen de egel: “Je bent ook niet bang uitgevallen hè?” Tot mijn verbazing komt het beestje naar me toe, stapje voor stapje. Hij stopt op ongeveer 2 meter. Ik blijf zachtjes tegen hem praten, hij fixeert me alleen maar en blijft stil zitten. Na een minuutje (?) besluit ik de camera te gaan halen in de hoop dat hij blijft zitten. Niet dus. Maar ik zie nog net zijn stekels tussen de bloemen verdwijnen. Ik loop er naar toe en vind hem met twee pootjes in het waterschoteltje tussen de planten. EgelHij loopt weer niet weg. Het schoteltje is leeg; vergeten te vullen. Ik maak eerst op enige afstand enkele foto’s en ga dan de gieter halen. De egel staat er nog steeds en blijft zelfs met twee pootjes in de schotel staan terwijl ik hem vul. Hij begint meteen gretig te slobberen. Dorst! Ik zet de gieter neer en maak enkele foto’s (met flits!) op één meter afstand. Toen was hij het poseren beu en trok zich terug tussen de planten…
Ik heb er sindsdien voor gezorgd dat het schoteltje gevuld bleef.
Onlangs, april 2017, moest ik, ’s avonds laat in de garage zijn. Ik hoorde het egeltje scharrelen. 
Hij is er weer; waterschotel vol houden.
Henny Grouls


Appelvink

27 april 2017
Hij probeerde te eten aan de vogelsilo in onze tuin, maar door zijn grootte kon hij niet bij de opening komen. Dat was een komisch en tevens een mooi gezicht.
Helaas geen foto kunnen nemen.
Marian van Rijn

PinksterbloemOnze 'eerstelingen':

  • 26 maart: Witte kwikstaart, Zwarte roodstaart
  • 28 maart: Gele kwikstaart 
  • 31 maart: Boerenzwaluw, Ooievaar
  • 2 april: Beflijster, Boompieper, Zwartkop; nog geen Pasen maar wel de Pinksterbloem
  • 6 april: Geelgors, Zomertaling

Annelies en Jacques Driessen-Spronk

 

15 maart

Ze zijn er weer, in het Vijlnerbos. De Bosanemoontjes. Tere witte bloemetjes. Vandaag nog spaarzaam bloeiend in het Vijlnerbos. Hun bloemhoofdjes allemaal naar de zon gericht, zoals de mensen op een zonnige dag op een terrasje zitten: gezicht lichtjes omhoog om zoveel mogelijk zonnestalen te vangen.
Vandaag waren het er honderden, maar na nog een paar dagen zon zijn het er miljoenen. Het lijkt dan wel of de bodem van het bos besneeuwd is. Een prachtig gezicht, maar vandaag was het ook al genieten!
Wilt je meer weten van het lieflijke bloemetje klik dan hier 
Miep Philipsen

BosanemoonTijdens een wandeling in de buurt van het Leukermeer kwamen we het Kleine Hoefblad tegen (Tussilago Farfara). Deze plant is, samen met het Speenkruid, de eerste geel bloeiend plant van het jaar. Eerst komen de bloemhoofdjes, daarna komen pas de bladeren. Het geeft je het voorjaarsgevoel waar je na de winter zo naar verlangt.

Klein hoefbladWil je meer van dit plantje weten, klik dan hier 
Miep Philipsen 

Broekhuizenvorst werd landelijk bekend door

Poelsnip Mariet Verbeek