De Maasdorpen
Natuur in de Buurt
Op
dinsdag12nov201919:30

Vollemaanwandeling Heerepeel

Luisteren, kijken en ruiken in het donker

Als we gaan wandelen zijn we gewend de omgeving vooral met onze ogen waar te nemen. Onze andere zintuigen gebruiken we dan veel minder.
In het donker is echter alles anders. Dan gaan we automatisch onze andere zintuigen wat meer gebruiken. Daarom is een vollemaanwandeling ook zo’n bijzondere ervaring. Mede omdat de volle maan door alle tijden heen de fantasie van de mensen geprikkeld heeft. Denk aan verhalen over weerwolven, en spoken die rond dwalen over heidevelden.
We kennen ook de werkelijke invloed van de maan op onze aarde, zoals de getijden eb en vloed. De maan zou ook invloed hebben op ons lichaam, omdat dit voor een groot deel uit water bestaat. Er zijn veel onderzoeken gedaan maar harde bewijzen voor dit maaneffect (zoals slapeloosheid) zijn daar niet uitgekomen. Al wordt erkend dat sommige mensen er wel degelijk last van kunnen hebben. Er wordt ook gezegd dat de maan invloed heeft op planten. Er zijn maankalenders die aangeven wat de beste tijd is voor zaaien, verplanten, en oogsten.
Los van dit alles kunnen we gewoon genieten van de sfeer die de volle maan geeft. In de Heerepeel lopen we over open terrein met goed zicht op de nachtelijke hemel, maar ook over smalle bospaadjes, omgeven door bomen, die het zicht naar boven bijna helemaal afsluiten.
Al lopende zullen we steeds beter de geluiden van het nachtelijke bos horen. Veel dieren zijn dan actief. Zullen we uilen horen, of het ritselen van bosmuizen? Of het blaffen van een ree?

Kom het meemaken en wandel met ons mee.

Na afloop is er gelegenheid nog iets te gebruiken in de Bosbrasserie Aan de Drift.

Algemene informatie

dinsdag 12 november 2019 - 19:30 tot 21:30
Locatie: 
Aan de Drift
Lorbaan 9A
5966 PG America
Nederland
Contactpersoon: 
Frans Janssen, 06 48636612
Google Maps image