De Maasdorpen
Natuur in de Buurt
Op
zondag05mei201910:00

Vierjaargetijdenwandeling

't Ham Lentewandeling

't Ham is een natuurgebied dat ligt in het dal van de Groote Molenbeek ten
zuiden van Horst. In ’t Ham ligt het beekdal ingeklemd tussen twee hoger
gelegen gebieden: het Hoogveld en de Reulsberg. Het gebied is in de loop van de jaren weinig ontwikkeld, omdat het altijd te nat geweest is voor een goed agrarisch gebruik, ondanks het rechttrekken van de beek in de jaren 30.
Rond de laatste eeuwwisseling heeft Staatsbosbeheer de terreinen opgekocht en zijn plannen gemaakt voor een beheer als natuurgebied. Belangrijkste feit daarin is geweest het herstel van de natuurlijke loop van de beek, waardoor het gebied weer natter is geworden. Naast het beekdal omvat het natuurgebied momenteel ook de bossen op het hoger gelegen stuifduinengebied (Reulsberg) aan de zuidoostelijke kant van het beekdal.
Tijdens deze wandeling is het al volop lente en we verwachten veel vogels te zien, en vooral te horen, zoals de welluidende roep van de Koekoek, maar wellicht ook de Fiits, Braamsluiper, Heggenmus, Kneu, Groenling of Grasmus.
Het wordt wandelen tussen het wuivende Riet en wolken Fluitenkruid, misschien door een zee van Pinksterbloemen en Look zonder look, beide waardplanten voor het Oranjetipje.
Het kan er heel nat zijn, dus vergeet niet om waterdichte schoenen aan te trekken, of laarzen.

Pinksterbloem OranjetipjeFoto: Piet Segeren
Kaartje

 

Algemene informatie

zondag 5 mei 2019 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
't Ham
Vertrekplaats: Parkeerplaats Hesselenweg, Horst
Horst aan de Maas
Nederland
Contactpersoon: 
Piet Segeren, 06 29463619
Google Maps image