De Maasdorpen
Natuur in de Buurt
Op
zondag13okt201910:00

't Ham Vierjaargetijdenwandeling

Herfst

Tijdens deze wandeling is het al volop herfst en verwachten we op de eerste plaats veel paddenstoelen te zien, niet alleen in de bossen van de Reulsberg maar ook wel op de schaduwrijke plekken in het Ham. Maar het is ook de tijd van andere vruchten, zoals  eikels en bessen. En de aanwezigheid van de bever wordt nu meer zichtbaar.
't Ham is een natuurgebied dat ligt in het dal van de Groote Molenbeek ten zuiden van Horst. In ’t Ham ligt het beekdal ingeklemd tussen twee hoger gelegen gebieden: het Hoogveld en de Reulsberg.
Het gebied is in de loop van de jaren weinig agrarisch ontwikkeld, omdat het altijd te nat is geweest. Dit ondanks het recht trekken van de beek in de jaren 30 van de vorige eeuw. Rond de laatste eeuwwisseling heeft Staatsbos-beheer de terreinen opgekocht en zijn de plannen gemaakt voor een beheer als natuurgebied. Belangrijkste feit daarbij is het herstel van de natuurlijke loop van de beek geweest, waardoor het gebied weer natter is geworden. Behalve het beekdal omvat het natuurgebied momenteel ook de bossen op het hoger gelegen stuifduinengebied (Reulsberg) aan de zuidoostelijke kant van het beekdal.
Het kan er heel nat zijn, en prikkelachtig, dus vergeet niet om waterdichte schoenen of laarzen en een lange broek aan te trekken.

Algemene informatie

zondag 13 oktober 2019 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
't Ham (parkeerplaats)
Hesselenweg, Horst
Horst aan de Maas
Nederland
Contactpersoon: 
Info: Piet Segeren, 06 29463619
Google Maps image