De Maasdorpen
Natuur in de Buurt
Op
zondag20okt201910:00

Maandwandeling oktober

Castenrayse vennen

Voor de oktoberwandeling gaan we naar de Castenrayse Vennen, voor velen beter bekend als  ’de Pes’. Het gebied bestaat grotendeels uit een laaggelegen bosbroek en voor een klein gedeelte uit grasland gelegen in het dal van de Lollebeek. Deze beek stroomt dwars door het gebied en vormt de natuurlijke grens tussen Venray en Horst aan de Maas. Door stagnatie van grond- en regenwater is hier vroeger veen gevormd, waarvan een groot gedeelte begin vorige eeuw is afgegraven. Ook hebben zich er vennen  gevormd.
De wandeling vindt plaats aan het begin van de herfst en normaal kunnen we een groot aantal verschillende paddenstoelen verwachten. Maar evenals vorig eekhoorntjesbrood jaar was er dit jaar weinig neerslag waardoor de vennen bijna droog staan en het grondwaterpeil laag is voor dit, normaal gesproken, zeer natte gebied. En de meeste paddenstoelen gedijen toch het beste in een wat vochtiger omgeving. Afwachten dus wat het weer de komende tijd gaat doen en hoe dat uitpakt voor de ontwikkeling van de paddenstoelen.
Veel of weinig neerslag: houd toch rekening met natte paden, die niet overal  gemakkelijk begaanbaar zijn. Hoge wandelschoenen of laarzen komen dan goed van pas. Ook valt vooraf niet in te schatten hoe het gesteld is met                               (Foto: Piet Segerende)
muggen en dazen, dus neem uit voorzorg   een goed beschermend middel daartegen mee.

Iedereen is van harte welkom bij deze oktoberwandeling!

 

Algemene informatie

zondag 20 oktober 2019 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
Castenrayse Vennen
Rietweg
5811 BN Castenray
Nederland
Contactpersoon: 
Bea Geurts 077 3987323
Google Maps image