IVN de Maasdorpen
Insecten
Op
dinsdag29mrt202220:00

Libellen

Lezing

Llibellen door Henk Heijligers

Als je libellen ziet vliegen word je daar blij van. Het is dan een zonnige dag en de libellen schieten met een flinke snelheid over het wateroppervlak. Ze zijn  vaak zo fantastisch van kleur! Geen wonder dat natuurfotografen er verzot op zijn.
Libellen zijn amfibisch. Dat wil zeggen: ze leven vaak een lange tijd als larve in het water waarin ze meerdere keren vervellen. Eenmaal volgroeid verlaat de larve het water en klimt in een plantenstengel omhoog. Daar vervelt ze voor de laatste keer: de oude huid barst open en de libelle kruipt eruit. Dan moeten de vleugels nog uitharden en,  weg is de libelle.
Libellen en hun larven zijn jagers. Ze jagen vooral op insecten.
Hun manier van voortplanting is uniek. Mannetje en vrouwtje vormen een paringswiel. De eitjes worden pas bevrucht tijdens de eileg.

Henk Heijligers van de Stichting Het Limburgs Landschap heeft veel onderzoek gedaan naar libellen in het Vreewater en de Ravenvennen.
Henk zal in zijn presentatie niet alleen libellen van de Ravenvennen bespreken , maar ook soorten die voorkomen in het gebied van onze IVN-afdeling “de Maasdorpen” met name het Kaldenbroek.

Informatie Wim Philipsen:  077 3982759
Kijk of tegen die tijd aanmelden nog verplicht is.

Algemene informatie

dinsdag 29 maart 2022 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
't Zoemhukske
Kasteellaan 3
5961 BW Horst aan de Maas
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image