De Maasdorpen
Overig
Op
dinsdag11dec201819:30

Lezing en workshop over gesteenten

Lezing en practicum door Hans de Jong.

Nederland is voor een groot deel het afvoerputje van Europa. Grote rivieren stromen vanuit de ons omringende bergen naar ons land. Ze nemen grind, zand en klei mee en laten die hier of in zee achter. Dat is maar goed ook, want Nederland daalt voortdurend en zou allang zee zijn geweest als de rivieren ons niet hadden geholpen dat te verhinderen.
Een leuke bijkomstigheid is, dat het heel gemakkelijk is om te weten waar al dat grind, zand en klei precies vandaan komen. Vooral het grind verraadt gemakkelijk waar het eigenlijk ooit  thuis hoorde. De stenen vertellen als het ware hun afkomst, hoe ze naar Nederland zijn gekomen, hoe oud ze zijn en wat hun kleur te betekenen heeft.                                                    (foto: Hans de Jong) Nederlandse gesteenten
Met behulp van een eenvoudige determinatiesleutel kunnen alle kenmerken opgespoord worden, waaruit      vanzelf hun naam volgt. De sleutel bevat tevens een tabel waarin herkomst, transport, ouderdom en inhoud van de bestanddelen, de mineralen vermeld staan.
De gesteenten worden ingedeeld op basis van vorm, kleur en ontstaanswijze. Het is de weg naar meer bekendheid van de stenen die overal in Nederland te vinden zijn.

Het eerste deel van de avond heeft de vorm van een lezing over de indeling van gesteenten. Het tweede deel is een practicum determineren. In dit praktijkgedeelte worden de stenen aan de hand van voornoemde tabel, die uitgereikt wordt, gedetermineerd. Hierbij wordt gewerkt in groepjes van maximaal drie personen.
Aan het practicum kan door maximaal 25 personen worden deelgenomen. Deelname aan de avond kan daarom alleen bij inschrijving.
Inschrijven uitsluitend per mail op adres:
hjegrouls@kpnmail.nl De eerste 25 aanmeldingen worden gehonoreerd, de vijf volgende komen op een reservelijst te staan. Iedereen die mailt krijgt antwoord: gehonoreerd, reserve of helaas…

Algemene informatie

dinsdag 11 december 2018 - 19:30 tot 22:00
Locatie: 
't Zoemhukske
Kasteellaan 3
5928 RC Horst aan de Maas
Nederland
Extra Informatie: 

Aanmelden verplicht; maximaal 25 deelnemers! (zie tekst)

Contactpersoon: 
Google Maps image