
Als een zilveren lint slingert de MAAS zich door heel Limburg en langs de grens van Noord-Brabant. Zij stroomt door een grote verscheidenheid aan landschappen: heuvels, duinen, akkers en weilanden.
De Maas heeft een afwisselend, maar ook merkwaardig stroomgebied. De bron ligt op een laaggelegen plateau. Daarna doorkruist de Maas een gebergte, de Ardennen. Vanaf Midden-Limburg stroomt de rivier door het Nederlandse laagland.
De Maas heeft een lange geologische geschiedenis die miljoenen jaren teruggaat. De ondergrond van Zuid-Nederland kent grote hoogteverschillen, maar door de dikke lagen zand en klei zie je daar aan de oppervlakte niets van. De aardkorst is er nog steeds in beweging, wat blijkt uit recente aardbevingen. Hierdoor is de loop van de Maas steeds gewijzigd. Tijdens de twee laatste ijstijden veranderde de richting van de rivier ook weer, hoewel Zuid-Nederland nooit door ijs bedekt is geweest.
De Maas heeft Zuid-Nederland daarmee landschappelijk zeer bijzonder gemaakt. In de moderne tijd heeft de mens zijn stempel op het Maaslandschap gedrukt. Dit effect zal in deze eeuw nog toenemen door de klimaatverandering.
Geoloog Hans de Jong vertelt op vrijdagavond over de vormingsgeschiedenis van de Maas.
Op zaterdag, 1 april, leidt hij een excursie in het gebied van Venlo-Tegelen naar de diverse Maasterrassen.
De lezing op vrijdag en de excursie op zaterdag zijn gratis , ook voor niet-IVN-leden. Vrijdagavond 20:00 u. 't Zoemhukske. (kaart)
De vervoerskosten op zaterdag (er kan worden gecarpoold) zijn voor eigen rekening. ( Vertrek 10:00 u: P-plaats Venrayseweg-Kasteellaan (kaart))
Iedereen is welkom en kan gratis deelnemen.