De Maasdorpen
Overig
Op
vrijdag25aug201720:00

Bosmieren

Lezing over de Bosmieren van het Mierbeekdal

Lezing door Arjan van den Bosch

Tussen het voormalige buurtschap Heierhoeve en de Everlose beek bij Raaieind loopt de Mierbeek. Het beekje ontspringt in het kleine moerasgebied het Mehr, waaraan het waarschijnlijk zijn naam ontleent. Hetslinge rt zich tussen de rivierduinen richting de Maas. In de hedendaagse spelling ‘Mierbeek’ blijkt de naam wel heel toepasselijk: aan weerszijden van de beek worden de zandduinen bewoond door grote aantallen bosmieren.

Arjan van den Bosch neemt tijdens zijn lezing de toehoorders mee naar dit landschap met zijn bosmieren. Kunnen we aan de hand van sporen in het landschap ontdekken hoe de mieren zich afgelopen eeuwen hebben verspreid door het gebied? Wat zijn de gevolgen van alle aanpassingen die de mens de laatste decennia in het landschap heeft aangebracht? En, kunnen we in de toekomst kijken en de overlevingskansen voor deze bijzondere insecten inschatten? Tijdens deze bijzondere tijdreis ontdekken de toehoorders wat de overlevingsstrategieën van deze bosmieren zijn en hoe belangrijk de wisselwerking met het landschap is.

Excursie op 26 augustus

Tijdens de excursie op zaterdag besteedt Arjan extra aandacht aan de bosmieren op het Floriadeterrein. De aanleg van het park heeft nadelige gevolgen gehad voor de populatie, maar door de aanleg van mierentunnels zijn deze gelukkig beperkt gebleven. Arjan zal met de deelnemers een kijkje gaan nemen bij de tunnels en het ontwerp en de werking van deze tunnels uitleggen.

Algemene informatie

vrijdag 25 augustus 2017 - 20:00
Locatie: 
't Zoemhukske
Kasteellaan 3
5971 NZ Horst aan de Maas
Nederland
Google Maps image