De Lege Midden
Natuur in de Buurt
zondag26mei2019

Libellenexcursie hoe was het

op zaterdag 18 mei in de Wyldemerk, Gaasterland o.l.v. Ep van Huijm.

 

Wat hebben we weer geboft. Na een week wisselvallig, koel en winderig weer, scheen een heerlijk zonnetje en tussen de begroeiing voelde je geen wind.

De Wyldemerk is het eerste Europese en zelfs eerste Wereld Libellenreservaat dat ontstaan is in een oud natuurgebied, waar, na de zandwinning voor de aanleg van de weg Balk/Koudum in de jaren 70 van de vorige eeuw, niets is veranderd.

In de afgravingen ontstonden waterpoelen, een prachtig leefgebied voor de libellen.

Sommige poelen stonden na de droge warme zomer van vorig jaar helaas nog steeds droog.

Met  7 belangstellenden gingen we op pad. Ep van Huijm heeft ons veel uitgelegd over de libellen en hun ondersoort de waterjuffers.

Enkele namen van de juffers en libellen  die we zagen zijn o.a.

Glassnijder – Viervleklibel – Smaragdlibel – Azuurwaterjuffer –Veel  Vuurjuffers in paringswiel Lantaarntje- Roodoogjuffer en Platbuik man (met een breed stevig achterlijf is dit één van de weinigen die je van een afstand goed kunt herkennen).

De gevlekte witsnuitlibel wordt hier beschermd,   maar daarvoor was het nog te vroeg in het seizoen.

De witte kwikstaart is dol op pas uitgeslopen libellen/juffers als ze nog op een stengeltje zitten en de boomvalk pikt ze graag uit de lucht.

 

libel

In dit gebied kwamen we natuurlijk ook vlinders tegen, o.a.

Landkaartje – Koolwitje – Orantipje – Citroenvlinder – Bont Zandoogje.

Als toetje nam Ep van Huijm ons mee naar een weggetje vlakbij de Galamadammen,  waar we een zeearend zagen die over zijn nest vloog en er later op landde.  Een mooier slot van een prachtige excursie konden we ons niet wensen.