Water

Kikkerdril ?

De Lege Midden 28 april 2019

Zaterdagmiddagmiddag 20 april  gingen we kikkerdril zoeken in de beleeftuin aan de Súdfinne te Grou. We hadden gedacht kikkerdril te vangen maar we denken dat het nog te koud geweest is hier in de lege midden en de kikkers geen zin in drillen hadden ( uitspraak van een enthousiaste deelnemer). De dagen ervoor hadden we nog nooit kikkers horen kwaken en ja als je ze niet hoort vind je ook geen kikkerdril.  Niet getreurd we gingen vrolijk aan de slag met onze deelnemers en ja we zagen een groene kikker maar die schrok natuurlijk en plonsde het water in en later nog enkele, die eveneens de sloot in doken. Dit mocht de pret niet drukken we gingen met de visnetjes aan de slag en daar werden vele kleine waterslakken mee geschept . Denk dat we wel bijna honderd gevangen hebben, bijna een wedstrijdje, ze werden natuurlijk wel gedetermineerd in posthoornslak, schijfslak en poelslak, de kleine schijfslakjes waren veruit in de meerderheid.

De schaatsenrijders op het water lieten zich ook al zien maar vangen doe je die niet. Verder werden er ook watervlooien bekeken in de loeppotjes .Tevens, waren er  al  kleine haftenlarve’s te zien en zelfs een Mickey Mouse beestje welke wij zelf niet konden benoemen.

De ouders waren ook heel enthousiast zeker toen we vertelden dat uit een haftenlarve  een  eendagsvlieg komt, je geloofd het niet maar echt waar, we konden dit met eigen ogen aanschouwen dat ie in een minivliegje veranderde, dit maakt zo’n excursie zo waardevol, mensen laten verwonderen over de natuur.

Een haft leeft voor het grootste gedeelte van zijn bestaan onderwater als nimf en kent een vervelling  in gevleugeld stadium, dit alles konden we zien op mijn vinger i.p.v. op het water of waterplanten. We dachten dat het een vliegend beestje was en wilden hem bevrijden uit het loeppotje en kregen deze gedaantewisseling te zien. Inderdaad een unieke toevalstreffer.

Ontdek meer over

Deel deze pagina