De Lege Midden
Biodiversiteit
dinsdag11sep2018

Honderden planten verdwijnen

Nederland wordt bij een temperatuurstijging van minimaal 3 graden voor bijna vijfhonderd plantensoorten te warm. Dat is 40 procent van alle soorten, blijkt donderdag uit onderzoek van Universiteit Wageningen.

De planten die bij een dergelijke temperatuurstijging mogelijk verdwijnen, zijn onder meer de bosaardbei, de kruisbladgentiaan, het linnaeusklokje, de Zweedse kornoelje en de rijsbes.

De gemiddelde jaartemperatuur in Nederland is nu ongeveer 10 graden. Dat is eigenlijk al te warm voor honderd plantensoorten. Volgens klimaatscenario's van het KNMI stijgt de gemiddelde temperatuur in 2085 tot 11, 12, 13 of zelfs 14 graden.

Tegelijk wordt ons land bij zo'n temperatuurstijging ook geschikt voor zo'n duizend zuidelijke plantensoorten. Bij een verhoging van 10 naar 11 graden gaat het om ongeveer tweehonderd plantensoorten die nu niet in Nederland voorkomen.

"Tegenover het verdwijnen van soorten staat de mogelijke komst van klimaatvluchtelingen uit het zuiden. Met temperaturen die overeenkomen met Zuid-Frankrijk is het potentieel van soorten groot'', aldus de universiteit. Verspreid over heel Europa zijn er ongeveer 4.800 plantensoorten.

bron: natuurwebsite Nature Today