Hoe was de siergrassen excursie Bloemen en planten

Hoe was de siergrassen excursie

De Lege Midden 27 juli 2019

 

Zaterdagmorgen 6 juli vertrokken we  richting de Wilp om de siergras- en prairietuinen aldaar te bewonderen. We verbaasden ons bij aankomst over de kleurenpracht, dit waren niet alleen siergrassen maar ook vele bloeiende planten die samen deze tuin bevolkten. We werden welkom geheten door Lianne met koffie of thee en kregen toen haar enthousiaste verhaal over het ontstaan van deze tuin bomvol grassen en planten. Het begon in 1994 toen ze hier aan de Wilp kwamen wonen. Ze zochten n.l. een huis met veel grond en dat vonden ze hier. Het was toen een kaal weiland. Lianne begon met het planten van grassen of te wel siergrassen, haar grote passie. De  prairie tuinen in Duitsland inspireerden haar in 2007 zo door de schoonheid ervan en tevens de duurzaamheid. Het mooie van een prairie tuin is dat je een kleurrijke plantengemeenschap hebt, die in evenwicht is, daar de sterkere planten en grassen gezamenlijk veel onkruid onderdrukken. Het kan  zonder mest of gif en is onderhoudsvriendelijk het hele jaar door omdat er niet gesproeid, amper gewied of om de vier jaar gescheurd hoeft te worden.

Vanwege haar interesse in deze planten ging ze in 2008 naar Amerika om grassen en prairieplanten in hun oorspronkelijk leefgebied te zien en hier van te leren. Nu het resultaat hebben we gezien in haar prachtig aangelegde tuin waar het vanaf het begin van het jaar een fleurig geheel is met wisselende beleving door de 12.000 planten die zo zijn ingepland dat er  verschillende vormen en bloeitijden zijn, het hele jaar door. Omdat Lianne zo’n grote verscheidenheid aan grassen heeft is ze sinds 2006 ook Nederlands planten collectiehoudster van siergrassen. Deze collectie bestaat uit meer dan 350 verschillende grassoorten.

We hebben dan ook echt genoten en zijn druk bezig  geweest met het benoemen van de vele soorten die niet middels bordjes benoemd waren, een feest voor ons als groene ivn ers en zeker de tuinvrouwtjes onder ons. Het weer was ons ook goed gezind want het begon pas te regenen toen wij weer huiswaarts gingen.

Ontdek meer over

Deel deze pagina